Socialminister Jakob Forssmed (KD) frågas ut i SVT:s 30 minuter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialminister Jakob Forssmed (KD) frågas ut i SVT:s 30 minuter. Foto: 30 minuter

Ministern om Jomshof-bilderna: ”Fördomsfulla och bedrövliga”

Publicerad

Socialminister Jakob Forssmed (KD) fördömer nu de kontroversiella bilder som SD-toppen Richard Jomshof delat på X.

Ministern vill se att Sverigedemokraterna agerar mot islamofobi.

– Bilderna är djupt fördomsfulla och bedrövliga, djupt olämpliga, säger han i SVT:s 30 minuter.

Sverigedemokraten Richard Jomshof har nyligen klivit av sitt uppdrag som ordförande i justitieutskottet under tiden som han utreds för hets mot folkgrupp för två bilder han har delat på sina sociala medier. Bilder som beskrivs som problematiska av socialministern och KD:s vice partiledare Jakob Forssmed:

– De riskerar att underblåsa polariseringen förstås och att utmåla muslimer i allmänhet som ett stort hot och det är inte bra, säger han.

Socialdemokraterna kräver att statsministern agerar och avsätter Jomshof permanent som justitieutskottets ordförande. Men Kristersson har meddelat att detta inte kommer att påverka samarbetet mellan regeringen och SD.

Kängan mot SD: ”Viktigt att de agerar”

Jakob Forssmed (KD) försvarar nu samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Vi har många gånger också riktat kritik mot Sverigedemokraterna för deras olika uttalanden och det finns det säkert skäl att göra framgent också och det är naturligtvis väldigt viktigt att de agerar mot både islamofobi och antisemitism. Jag tycker att de har blivit bättre när det gäller antisemitismen och det är uppenbart att de kan göra mer när det gäller islam-uttalanden.

Hur då?

– Det förekommer fortfarande uttalanden som jag tycker är olämpliga och skadliga. Vi har sett exempel på det här tidigare, och det finns många exempel, säger Forssmed i SVT:s 30 minuter.

Samtidigt vill socialministern inte ta ställning till Socialdemokraternas krav på att Jomshof avsätts.

Om Jomshof döms för hets mot folkgrupp, kan han sitta kvar som ordförande i justitieutskottet då?

– Jag vill inte uttala mig om den rättsprocessen eller vad som kan bli utfallet av den eller vad som i så fall händer, säger han.

Se hela intervjun med Jakob Forssmed (KD) här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.