Till vänster Thomas Bodström (S) tidigare justitieminister, till höger PM Nilsson, vd Timbro

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thomas Bodström (S) och PM Nilsson från debatten om Jomshofs delade bilder. Foto: SVT

PM Nilsson och Thomas Bodström i debatt om Richard Jomshofs karikatyrer

Uppdaterad
Publicerad

Richard Jomshof är nu formellt delgiven misstanke om hets mot folkgrupp, efter han delat två satirserieteckningar på X.

Det här har väckt debatt om vad som ska tolkas som hets mot folkgrupp.

Satirserieteckningarna spreds i maj det här året och har snarlika budskap. Den ena visar hur Europa generöst släpper in muslimer i sitt hus, varpå muslimerna bränner ned huset.

Richard Jomshof säger till SVT Nyheter att han själv inte anser att han gjort något fel.

– De tecknade karikatyrerna vill jag påstå är en väldigt viktig del av vår yttrandefrihet och demokrati som man kan spåra långt tillbaka i tiden, rätten att göra karikatyrer är central i yttrandefriheten men den måste även finnas i de frågor som är känsliga, säger Richard Jomshof till SVT Nyheter.

Bodström: Det är hets mot folkgrupp

När PM Nilsson, tidigare statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson och numera vd för marknadsliberala tankesmedjan Timbro, möter Thomas Bodström, tidigare justitieminister (S) och numera advokat, i debatt i Aktuellt, uttrycker han oro för att stödet för hetslagsstiftningen undergrävs om Jomshof döms.

– Om man använder hetslagsstiftningen på ett sätt så att det utvecklas till ett förbud mot att häda det man brukar kalla för blasfemilagstiftning då är jag orolig för att stödet för hetslagstiftningen undergrävs, säger PM Nilsson.

Thomas Bodström menar istället tvärtom. Att karikatyrerna tydligt faller under lagen om hets mot folkgrupp.

– Det är en folkgrupp man pekar ut, det är muslimer man pekar ut och visar man missaktning så är det hets mot folkgrupp, säger Bodström.

PM Nilsson: Risk för en alldeles för hård tolkning av lagen

Det är nu upp till åklagaren om det ska väckas åtal eller inte, men om misstanken tillslut leder till dom menar PM Nilsson att det skulle röra sig om en alldeles för hård tolkning av lagen.

– Man måste följa tillämpningen av den här mycket viktiga hetslagstiftningen och se till så den inte kväser spridandet av karikatyrer, litteratur, serieteckningar eller konst, säger PM Nilsson.

Något som Thomas Bodström inte alls håller med om.

– Richard Jomshof kan inte hitta på egna tolkningar av det utan han lyder under den lagen och han får finna sig i att gör man sig skyldig till brott så blir man kallad till polis. Det är inget undantag för honom.

En av bilderna som Jomshof delade har nu tagits bort från X, dock inte av Jomshof själv, uppger han för SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.