BO: Familjehem kontrolleras för dåligt

Publicerad

Staten har i princip inte gjort någon tillsyn av hur kommuner hanterar familjehemmen på tio års tid, enligt Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Att en nioårig pojke ska tillbaka till ett familjehem som har underkänts är anmärkningsvärt, anser han.

SVT rapporterar i dag om den nioåriga pojken som ska tillbaka till det familjehem som underkänts av hans före detta hemkommun Hudiksvall, efter att missförhållanden upptäckts. Trots det vill hans nya kommun Gävle återigen placera honom i hemmet – och splittra honom och hans yngre bror.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg kan inte kommentera enskilda fall, men anser det vara anmärkningsvärt att en kommun underkänner ett hem och att sedan en annan kommun vill återföra pojken dit. Han pekar på att det finns så kallade placeringsförbud som kommuner kan förelägga hem där missförhållanden skett, något många kommuner inte känner till.

– Det allvarliga här är att staten inte haft någon bra tillsyn över hur kommuner sköter familjehemmen på över tio års tid. Det är oacceptabelt, säger Fredrik Malmberg.

Fem barn i samma hem

I det aktuella hemmet i Hudiksvall fanns fem barn placerade på en och samma gång. Det är något som Malmberg ser som ett av de stora problemen.

– Det är problematiskt när det är för många barn placerade i ett och samma hem. Barnen vi har talat med känner att man tror att man ska bli en del av en familj, inte hamna på en institution.

Bör det finnas en gräns för hur många barn en familj kan ta emot?

– Ja, det finns ett förslag om att ifall mer än tre barn är placerade i en och samma familj, ska det anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det måste vara familjeliknande förhållanden, inte en profession för dem som tar emot barnen.

Att syskon splittras upp är det som barnen Fredrik Malmberg kommer i kontakt med upplever som jobbigast.

– Barnen vi möter säger att de blir väldigt upprörda om de skulle splittras från sina syskon som de vill ha kontakt med för resten av sina liv.

Risk att kommuner sänker kraven

En utredning kring familjehemmen och jourhemmen som blev klar i februari ligger just nu på regeringens bord. Där definierar utredaren Håkan Ceder flera problem med familjehemmen. Utöver statens bristande kontroll över kommunernas hantering av familjehemmen, ser han även att det finns för få hem att tillgå, att familjehemmen behöver utbildning och få en stärkt ställning samt att ett Nationellt centrum för familjehemsvården borde inrättas.

Malmberg menar att det är svårt att rekrytera familjehem – och att man behöver göra det lockande för folk att vilja ställa upp som familjehem, genom att stärka deras ställning. Den som tagit hand om ett barn i många år måste också få en möjlighet att få en talan om vad som händer med barnet i framtiden.

– Det finns en risk att kommunerna sänker kraven på familjehemmen eftersom det finns så få att tillgå, det är inte okej, säger Fredrik Malmberg.

– Det är uppenbart att alldeles för lite har gjorts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.