IPCC:s senaste rapport beskrivs som en sista varningsklocka från klimatforskarna. Utsläppen måste minska omedelbart med 43 procent till 2030. Istället ökar utsläppen även om ökningstakten mattats av något, en av få ljusglimtar enligt i IPCC.
Bolund: ”Ökar klyftorna”
Den största kritiken handlar om hur långsamt beslutsfattare agerar, konstaterar SVT:s klimatkorrespondent i en analys. Det håller MP-språkröret Per Bolund med om. Han mötte under onsdagsmorgonen klimat- och miljöminister Pourmokhtari för en debatt i Morgonstudion.
– Det som krävs nu är handling, att regeringen faktiskt lyssnar till forskningen. Den här regeringen gör tvärtemot vad IPCC säger på punkt efter punkt. Man ökar utsläppen när man borde minska, man använder inte de lösningar som finns i dag utan väntar på nya tekniker, säger Bolund.
– Man ökar klyftorna, spänningarna och fattigdomen i samhället när man borde hjälpa människor att vara en del av omställningen, fortsätter han.
Nettonoll-utsläpp 2040
Sveriges klimat- och miljöminister tycker det pratas för mycket om hur man ska justera målen när det enligt henne bör det talas mer om hur de mål som är uppsatta ska nås. Hon pekar bland annat på behovet av mer el för att hjälpa utsläppstunga sektorer att ställa om.
FN pekar på behovet av nettonoll-utsläpp 2040, regeringens mål är 2045. Målet för 2030 har finansminister Elisabeth Svantesson (M) konstaterat att det blir svårt att nå.
– Det som behöver hända är att vi gör utsläppsminskningar, inte på var målen ligger, säger Pourmokhtari.