• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Storbankerna utmanas av uppstickare – räntekriget är här

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsmarknaden är glödhet och nu ökar också kampen om att låna ut pengar till köparna. På bolånemarknaden tvingas nu storbankerna ta upp striden med mindre uppstickare – ett räntekrig som kunderna kan tjäna på.

Bolån domineras – ännu av storbankerna. Men nu har de dragits med i ett räntekrig.

De är aggressiva, och agerar verkligen för att försöka behålla sina kunder och marknadsandelar, säger Klas Danielsson, vd på banken SBAB, till SVT.

– De sänker priserna. Det är tydligt på marknaden att kunder väldigt ofta refererar till att man fått ett väldigt fint erbjudande från sin befintliga bank så vi måste också ligga i och erbjuda rätt pris så klart, säger Klas Danielsson som bekräftar att det pågår ett räntekrig. 

Storbankerna tappar till de små 

Bakgrunden till räntekriget är att de stora bankerna tappar i utlåning, främst Swedbank och Handelsbanken. Samtidigt som mindre bolånespecialister som SBAB och ännu mindre långivare ökar stort på just storbankernas bekostnad. 

– Bolåneaffären är helt avgörande för storbankerna. För Handelsbanken och Swedbank har den större betydelse än för Nordea och SEB. Men för alla fyra bankerna är bolåneaffären väsentlig, menar Peter Malmqvist som är oberoende finansanalytiker. 

Bundna boräntor 

Det är främst på de längre, bundna bostadsräntorna som storbankerna bjuder på motstånd. Det visar de offentliga så kallade genomsnittsräntorna.

– Det är större rörlighet på marknaden. Det är fler kunder som byter bank och flyttar sitt bolån mellan olika aktörer, och letar efter den bästa upplevelsen och den bästa räntan, säger Klas Danielsson på SBAB.

Varken Swedbank eller Handelsbanken vill låta sig intervjuas om marknadsandelar eller räntor just nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.