– Vi räknar med att arbetslösheten fortsätter stiga i år och kanske en bit in på nästa år, sade finansminister Anders Borg i söndagens Agenda.
Borg nämnde satsningen på utbildningsplatser som tidigare presenterats som ska göra fler personer rustade för arbetsmarknaden – att de ska kunna ta jobben när de väl kommer.
Borg påpekade att den ekonomiska krisen i Europa inte är över, vilket är en av orsakerna till pessimismen vad gäller arbetslösheten.
Finansministern ville dock inte ge någon exakt prognos i siffror för arbetslösheten utan hänvisade till vårbudgeten som presenteras på måndagen.
Att Borg han misslyckats att ge en korrekt prognos för arbetslösheten – förra året var han mer optimistisk – förklarar han med eurokrisen.
– Världsekonomin utvecklades sämre än vi trott. Vi fick tillbaka ett varv av eurokrisen.
Kris och offentliga finanser
Enligt Anders Borg är det långtifrån säkert att krisen är över nu.
– Vi kan mycket väl kan få ett varv till av osäkerhet, sade Borg och hänvisade till läget i bland annat Spanien och Grekland.
För de offentliga finanserna är Borg mera optimistisk.
– Vi landar på ett underskott på 1,5 procent i år och någon procent nästa år och sedan är vi tillbaka på balans och rätt stora överskott.
Trögt, långsamt och segt
I budgeten som Anders Borg lägger fram på måndagen kommer tillväxten att hamna på 2,2 procent för 2014, en rejäl sänkning från den tillväxt på tre procent som regeringen förväntade sig i december i fjol.
Förklaringen är även här den fortsatta eurokrisen. Först 2015 tror regeringen på en högre tillväxt.
För i år blir tillväxtprognosen något bättre än spådomen i december. Nu spås en tillväxt för 2013 på 1,2 procent jämfört med 1,1 procent.
– Vi har en mycket trög, långsam och seg utveckling i svensk ekonomi, sade Anders Borg i Agenda.
Borg jämförde återigen med euroländerna där många länder redovisar negativ tillväxt.
– När jag lyssnar på vad min spanska och italienska kollega säger är det alldeles uppenbart att det finns kvarstående risker.