Enligt Dagens Nyheter, som tagit del av polisanmälan, skickades under oktober flera hotfulla Whatsapp-meddelanden till Kuylenstierna med uppmaning att betala en påstådd skuld på 100 miljoner kronor. Enligt tidningen misstänks personerna bakom ha kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot.
Bekräftar utpressning
Kuylenstierna bekräftar utpressningen för SVT och säger att han jobbar kvar som operativ vd. I övrigt vill han inte kommentera uppgifterna.
– Det är en större fråga än någons yrke. Det är en utpressningssituation. Då måste man ta hänsyn till det. Det är också polisen som sagt att vi skall göra så här, säger Kuylenstierna.
Samtidigt har, i samband med en ny bok om en stor narkotikahärva, Operation Playa, läckt ett av polisen inspelat telefonsamtal från 2009 där Kuylenstierna beskriver ett upplägg för penningtvätt.
Han beskriver hur en person kan starta en fond i Geneve dit de som ska tvätta pengar betalar in sina kontanter.
”Det sprutar pengar ur den här verksamheten här nere”, säger han.
”Tvättat vinsten”
Sedan beskriver han ett upplägg hur man ska köpa ett tomt bolag på Stockholmsbörsen, låna pengar, köpa fastigheter och se till att investerarna får tillbaka sina pengar via aktieutdelning.
”Då har de tvättat vinsten”, säger Kuylenstierna i polisens telefonavlyssning.
På måndagen publicerade Fastators styrelseordförande, tidigare näringsminister Björn Rosengren, ett pressmeddelande där han skriver att bolaget ser ”extremt allvarligt på den information som framkommit” och att man därför tillsatt en utredning.
Kuylenstierna vill inte kommentera det inspelade samtalet.
Finns det någon koppling mellan de två händelserna?
– Vad tror du?
Jag tror ingenting.
– Du får gissa, säger Joachim Kuylenstierna som till Aftonbladet sagt att någon affär aldrig genomfördes eftersom han rådfrågat en advokat och insett att upplägget var olagligt.
I Fastators styrelse sitter även den tidigare statsministern Carl Bildt.