Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jale Poljarevius om varför man inte prioriterade varningssignalerna. Foto: SVT

Polisen medger misstag om Foxtrot: Borde riktat om kanonerna

Uppdaterad
Publicerad

Det kriminella nätverket Foxtrot fanns på polisens radar för flera år sedan – men uppgifterna togs inte på tillräckligt stort allvar.

Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, medger polisens misstag i SVT:s 30 minuter.

– Om man hade kunnat dra tillbaka tiden så hade vi snabbt riktat om kanonerna åt det här hållet.

Redan 2021 kom signaler från en spaningsgrupp inom polisen om att det kriminella Foxtrot-nätverket både hade interna konflikter och ett stort våldskapital. Nu medger polisen att det var ett misstag att man inte tog larmen på större allvar då.

– Absolut, med facit i hand så kan man absolut tycka det, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt i SVT:s 30 minuter.

”Foxtrot var inte på kartan”

Polisen har enligt honom de senaste åren arbetat ”stenhårt” med att gripa och låsa in gängkriminella, men i och med detta har ett maktvakuum uppstått där nya grupperingar dyker upp.

Foxtrot-nätverkets ledare Rawa Majid, hade under den här tiden inte samma ställning som han har nu, enligt Jale Poljarevius.

– Foxtrot har inte varit på vår karta i tio femton år, absolut inte. De dyker upp i det här vakuumet efter att flera andra tunga aktörer blir inlåsta, säger han i programmet.

Borde riktat om resurser

Jale Poljarevius menar att det kan finnas flera olika skäl till att polisen inte prioriterade arbetet med att stävja Foxtrots framfart, när uppgifterna om gänget först blev kända.

– Det kan bero på att man har haft en annan helhetsbild. Det kan vara att underrättelseinformationen har varit av en annan art, det kan vara att man avslutar det tunga arbetet man gjort med de övriga delarna, säger han och fortsätter sen:

– Om man hade kunnat dra tillbaka tiden så hade vi snabbt riktat om kanonerna åt det här hållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.