Den senaste veckan har varit minst sagt turbulent på världens finansmarknader med krisande nischbanker och stora svängningar på börserna.
Stockholmsbörsen hade på onsdagen sin sämsta dag på över ett år och det breda indexet rasade med 3,8 procent efter att den schweiziska storbanken Credit Suisses aktie störtdykt.
”Har onekligen varit stökigt”
På torsdagen höjde Europeiska centralbanken sina styrräntor – trots bankoron. Då låg Stockholmsbörsen på minus, men räntehöjningen var väntad av många och i slutet av handelsdagen hade Stockholmsbörsens breda index stigit med 1,4 procent.
Nedgången fortsatte dock för flera banker. SEB, Swedbank och Handelsbanken backade 1,3–2,0 procent.
– Det har onekligen varit stökigt sedan förra veckan och vi vet ännu inte om Credit Suisse och bankkrascherna i USA handlar om isolerade händelser, men det verkar inte vara så stora spridningsrisker, säger börspsykologen Lars-Erik Boström, som undervisar i beteendeekonomi samt förvaltar Åhlénsstiftelsens pengar.
Även de ledande börserna i Europa tog ett skutt uppåt under torsdagen. Londonbörsens FTSE-index steg 0,9 procent, Parisbörsens CAC40-index steg 2,0 procent och Frankfurtbörsens Dax-index steg. Credit Suisse tog igen delar av onsdagens stora fall och gick närmare 20 procent plus.
”Kommer bli mer försiktiga”
Många undrar nu hur den amerikanska centralbanken kommer att agera framöver när det gäller styrräntan. Efter den senaste tidens bankoro har trycket på Fed och andra centralbanker ökat att inte bara ta hänsyn till inflationen utan även andra faktorer när man fattar räntebeslut.
– Jag tror att centralbankerna kommer bli mer försiktiga med räntehöjningar framöver. Fed kommer troligtvis göra en höjning till av styrräntan, troligtvis på 25 punkter, innan man tar en paus och räntehöjningarna ebbar ut. Det skulle i så fall kunna vara en stabiliserande faktor för börserna, säger Lars-Erik Boström.