Tidöpartierna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tidöpartierna hade hoppats på att ekonomin skulle vända till valet nästa år” – Hör SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson om hur börsraset kan påverka Tidöpartierna. Foto: Jessica Gow/TT

Börsfallen kan grusa Tidöpartiernas planer

Publicerad
Analys ·

Tidöpartierna hade hoppats att väljarna inför valet skulle känna av en ljusning i ekonomin. Men börsrasen runt om i världen kan grusa Tidöpartiernas förhoppningar. Och för Sverigedemokraterna är det dåliga nyheter om ekonomin blir en viktig valfråga.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det osäkra ekonomiska läget var huvudfrågan när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Socialdemokraternas Magdalena Andersson möttes i debatt i SVT:s Aktuellt.

Så kan det bli även i den kommande valrörelsen. Efter USA:s alla tullbesked och de senaste dagarnas börsras världen över har risken för en internationell ekonomisk kris ökat. Sverige som ett litet exportberoende land kan drabbas hårt.

Regeringen behöver sannolikt revidera ner sina ekonomiska prognoser framöver. Svensk tillväxt riskerar att bli sämre samtidigt som arbetslösheten ökar.

Det här skapar oro bland Tidöpartierna. Arbetslösheten är redan hög i Sverige och kan nu späs på ytterligare inför valåret 2026. Faller tillväxten minskar också det ekonomiska reformutrymmet i statsbudgeten.

Ljusning vid horisonten?

Tidöpartierna hade annars hoppats på en ekonomisk uppgång inför valet 2026 efter några tuffa år med höga räntor, hög inflation och höjda matpriser.

Lågkonjunkturen har pressat regeringen, men i regeringsförklaringen i höstas talade statsminister Ulf Kristersson om en ljusning vid horisonten. Syftet var att försöka ingjuta hopp om att bättre tider är på ingång.

Men uppgången har fördröjts och det turbulenta omvärldsläget vi ser nu kan sätta nya käppar hjulet för en ekonomisk återhämtning.

S och M kan gynnas

Med fortsatt lågkonjunktur och ökad arbetslöshet får regeringen det tufft att hävda att Sverige är på rätt väg. Pessimistiska väljare kan vara svårare att övertyga än väljare som känner optimism eller känner att de fått det bättre.

Ändå kan både Socialdemokraterna och Moderaterna gynnas av en valrörelse där landets ekonomi är i fokus för debatten. Båda partierna ligger i topp när väljarna rankar vilka partier som har bäst politik för landets ekonomi. Blir arbetslösheten en stor valfråga lär det dock framför allt gynna Socialdemokraterna.

Svårast kan läget bli för Sverigedemokraterna. Partiet har störst förtroende bland väljarna i frågor som rör brottslighet och invandring. När dessa frågor legat högt på väljarnas agenda har SD ökat i opinionen. Men i frågor som landets ekonomi och jobben har SD betydligt svagare stöd bland väljarna. En valdebatt som kretsar kring dessa frågor lär därför inte gynna partiet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.