Tvådelad bild. Till vänster Sanna Wallin, enhetschef på Brå, till höger två poliser fotade bakifrån vid en polisbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sanna Wallin, enhetschef på Brå, om de nya siffrorna. Foto: SVT, Vilhelm Stokstad/TT

Brå: Varannan svensk orolig för brottsligheten i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av svenskarna oroar sig för brottsligheten i samhället, men oron minskar något jämfört med förra årets rekordnivå. Det visar Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning.

– Det är en lägre andel som känner sig otrygga, säger Sanna Wallin, enhetsråd på Brå, i Morgonstudion.

I den nya trygghetsundersökningen uppger 50 procent att de är oroliga för brottsligheten i samhället. Det är en liten minskning jämfört med förra årets rekordhöga siffra. Men fortsatt en betydligt högre nivå än för tio år sedan, då 28 procent var oroade.

Nästan en av fyra uppger att de känner sig otrygga när de vistas utomhus sent på kvällen i sitt eget bostadsområde. En liten minskning jämfört med förra året, men otryggheten skiljer sig mellan grupper.

I utsatta områden är 40 procent otrygga när de vistas utomhus sent på kvällen, mot 20 procent i områden som har goda socioekonomiska förutsättningar.

Utsatthet för brott

Samtidigt är det något färre i utsatta områden som oroar sig för brottsligheten i samhället i stort och för att närstående ska drabbas av brott, jämfört med dem som bor i områden med goda förutsättningar.

När det gäller utsattheten för enskilda brott går utvecklingen åt lite olika håll.

Fler uppger att de utsatts för bedrägerier, samtidigt som färre drabbats av sexualbrott. För sexualbrotten är minskningen tydlig, 3,8 procent uppger sig utsatta mot 4,7 i förra årets undersökning.

Vad gäller rån är dock den nedåtgående trenden från 2020 bruten och i årets undersökning är andelen utsatta densamma som året innan. Men andelen som uppger att de utsatts för hot har minskat något.

– Det som sticker ut är att det ser väldigt bra ut. Sexualbrotten minskar, hoten minskar och otryggheten minskar, säger Manne Gerell, forskare i kriminologi vid Malmö universitet.

Kriminologen: Ser en förbättring

Han pekar också på att oron för att gå ut på kvällen i sitt bostadsområde minskat tydligt över tid.

– Man ser en förbättring även om det fortfarande handlar om drygt var fjärde, säger han.

Att varannan svensk känner oro för brottsligheten i samhället ser han också som naturligt eftersom det på många sätt dominerar dagordningen.

– Det är fullt rimligt. Sedan sker ofta skjutningarna långt bort och det är ganska få som drabbas. Att man ändå kan känna att i mitt område, här kan jag gå ut, säger Manne Gerell.

.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör personer prata om otrygghet utomhus. Foto: Antonia Sehlstedt

Om undersökningen

NTU är en del av Sveriges officiella statistik och bygger på webb- och postenkäter till ett urval av drygt 200 000 personer i åldrarna 16–84 år. 64 751 personer har svarat på enkäten.

Undersökningen genomförs årligen av Brå sedan 2006.

NTU mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för och erfarenheter av rättsväsendet.

Undersökningen bedöms kunna representera den svenska befolkningen (16–84 år) relativt väl.

Referensperioden för utsatthet för brott är föregående kalenderår. Det innebär att den utsatthet som rapporteras i NTU 2024 avser utsatthet under 2023.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.