Den 7 april går 51-åriga brandmannen Stefan Nilsson till jobbet som vanligt. Dykdag står i kalendern när Stefan tillsammans med arbetskamraterna på Kungsholmens brandstation beger sig till Skeppsholmen i centrala Stockholm för att dyka.
– Vi hade ju en fantastisk dag i solen. Vi hade fika med oss, och gott om tid så allting bara rullade på. Det var en väldigt bra fredag på jobbet.
Se dokumentären i SVT Play: Drottninggatan 14:53
Larmas om lastbilsolycka
Överallt utom på själva Drottninggatan är det som att det fortfarande handlar om en trafikolycka när larmet om en lastbilsolycka kommer in klockan 14.53.
Stefan Nilsson kliver ur dykardräkten och börjar packa ihop när han hör larmet som kommer in.
– Larmet var inte riktat till oss men det var någonting i rösten på utlarmningen som var väldigt allvarligt, det hörde vi direkt. Så vi bara tittar på varandra och bestämmer oss för att vi åker ner till Drottninggatan.
Bestämmer sig för att åka på larmet
Utan att veta vad som väntar bestämmer sig Stefan Nilsson och sju av hans arbetskamrater för att åka ut på larmet. När brandmännen når Drottninggatan – Nordens största promenadstråk – har det förvandlats till ett katastrofområde.
– Redan när vi hoppade ur bilarna såg vi en svårt skadad kvinna som vi förstod behövde hjälp. Hon hade blivit uppburen från lastbilen på Drottninggatan upp till Slöjdgatan av privatpersoner. En fantastisk insats redan där.
Slöjdgatan är en parallellgata till Drottninggatan. Där ligger en kvinna i en port, svårt skadad.
– Jag kliver in i porten och gör gällande att brandkåren är här. Då tittar den första mannen upp på mig som vårdar hennes ben – som är av – och säger ”jag är läkare”. En kvinna vårdar hennes huvud – hon har en ganska svår huvudskada – och tittar också upp och säger ”jag är sjuksköterska” – då hamnar allting i en helt annan dager. Tillsammans hjälpte vi henne att få vård på bästa sätt.
Behövde förflytta kvinnan
Men Stefan Nilsson förstår snabbt att kvinnans skador är så pass allvarliga att hon behöver med vård.
– Hon behövde komma därifrån och vi i försökte få tag på en ambulans. Vi bestämmer oss för att köra henne i en av våra dykarbilar, vilket man inte gör i normalt sett.
LÄS MER: Detta vet vi om den huvudmisstänkte
Just innan kvinnan ska bäras in i dykarbilen kommer en läkare från den närliggande Cityakuten springandes. Han har morfin med sig.
– Jag, kollegan och läkaren kör henne till Karolinska och hon är den första patienten som anländer till dit. Vi lämnar över, säger vad hon har för skador, sedan åker vi tillbaka till Slöjdgatan.
Släpper ut de som suttit inlåsta
Bakom låsta dörrar, bland godishyllor och på klädlager sitter omkring 1.000 människor fast. Ingen vet om det är över, eller om det bara är en väntan på nästa dåd. Drottninggatan ligger tyst.
– Det är intressant att det var så tyst som det ändå var. Och så färger, jorden som låg, hydrauloljan som låg, skyltar som slagits sönder, allt som bara bara låg, bildelar som hade kommit från lastbilen som låg på Drottninggatan. Men det var väldigt stilla, väldigt väldigt stilla.
LÄS MER: De var där när terrorn slog till
Flera timmar efter attentaten är Stefan Nilsson med och utrymmer de butiker och lokaler där cirka 1.000 människor gömmer sig.
– Det var många som man liksom velat ta hand om på platsen där som var tvungna att gå hem, men det fanns inte tid att ta hand om alla dessa mäniskor. Vi utrymde säkert tusen människor.
”Skulle vilja förstå”
– Förlåtelse från min sida för det han har gjort, det kanske han inte kan få, men jag skulle vilja få förståelse för varför han valde att göra det här. Om vi kan förstå det så kanske vi också kan förhindra att det händer flera sådana här saker, säger brandmannen Stefan Nilsson.
Den kvinna som vårdades på plats av brandmannen Stefan Nilsson överlevde attacken.
SVT-dokumentären ”Drottninggatan 14.53” går att se från och med den 7 juni i SVT Play från kl.13 och sänds kl. 20.00 i SVT1.