Fisk förgiftad av brandskum

Uppdaterad
Publicerad

Fisken i många sjöar runt Stockholm innehåller giftiga kemikalier som tros komma från brandsläckningsskum. Nya undersökningar visar att halterna ligger över EU:s gränsvärden.

Grafik: Se här hur det ser ut där du bor

Gäddorna och abborrarna i Oxundasjön norr om Stockholm innehåller den förbjudna och giftiga kemikalien PFOS. Det visar undersökningarna som miljöforskarna vid IVL Svenska Miljöinstitutet och Länsstyrelsen nu har gjort.

SVT granskar miljögifter

I närheten ligger Rosersbergs räddningsskola där man tidigare har använt brandsläckningsskum som misstänks vara en källa till föroreningen.

– Vi ser allvarligt på att man hittar PFOS. Sen kunde vi misstänka att vi skulle hitta halter av många olika ämnen. Men vi visste ju inte att det skulle vara så pass förhöjda halter just här, säger Anna Åhr Evertsson, miljöplanerare på Upplands Väsby kommun som medverkat i provtagningarna.

Misstänks ge cancer

Fler sjöar är drabbade. I 14 av de vatten som undersökts under hösten ligger halterna i abborrarna över EU:s gränsvärde på 9.1 ng/kg. Tidigare mätningar visar att även flera andra sjöar nära Stockholm har för höga halter, liksom fisken i Mälaren. PFOS bryts inte ner utan lagras upp i fisken, och giftet misstänks på människa bland annat vara hormonstörande, skada levern och ge cancer.

– Man får nog räkna med att man får leva med den här problematiken i ett antal decennier, säger ingenjören Magnus Karlsson på IVL som utfört provfisket och som är specialiserad på vattenföroreningar.

Kan vara spritt

Ämnet PFOS har använts under årtionden i kläder och möbler till exempel. Det är förbjudet i EU men används fortfarande i Asien till exempel. Under 80- och 90-talet spreds stora mängder från brandssläckningsskum. Bara i Stockholmsområdet finns 38 brandövningsplatser. Där jagas nu kemikalien i sjöarna i närheten.

– Vi har rätt så många brandövningsplatser som vi bör gå vidare med och undersöka om det finns läckage av PFOS. Tills vi vet bättre så känns det här som ett stort problem, säger Håkan Johansson, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Även sjöarna vid flygplatserna i Göteborg och Malmö (Landvetter och Sturup) är förgiftade av brandövningarna. Det gäller troligen också andra sjöar i landet.

Borde ätas sällan

Även om halterna i abborrarna ligger över gränsvärdet för en ren vattenmiljö så kan man i de flesta sjöar äta fisken flera gånger i veckan utan risk enligt Livsmedelsverket. Men Anders Glynn, som är riskvärderare på verket, säger samtidigt att gränsvärdet från 2008 är gammalt och borde omvärderas.

Fisk från Halmsjön vid Arlanda som är värst drabbad, ska man inte äta mer än ett par gånger om året säger Tomas Viktor, som är laboratorieingenjör vid IVL Svenska Miljöinstitutet. Han undersöker fisken.

– Helst hade vi ju sett att det här inte fanns i sjöarna alls. Det här är ju ämnen som man helst skulle vilja slippa utsätta framför allt barn för. Ju yngre man är desto större risk är det att utsättas för de här konstgjorda substanserna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar miljögifter

Mer i ämnet