Foto: SVT

Bred överenskommelse om friskolor

Uppdaterad
Publicerad

De fyra allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu nått en överenskommelse för hur friskolorna ska regleras i framtiden. Bland annat ska en vandelsprövning göras på dem som vill starta en friskola, där deras ekonomiska skötsamhet ingår.

Nu har de fyra allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet nått en överenskommelse för hur friskolorna ska regleras i framtiden. Överenskommelsen innebär bland annat att offentlighetsprincip införs i friskolorna och att vandelsprövning ska göras på dem som vill starta en friskola, där deras ekonomiska skötsamhet ingår.

Friskolekommitténs ordförande Lars Leijonborg är nöjd med att partierna slutligen nådde en överenskommelse.

– Det känns ju mycket bra. Det har varit en del företeelser i friskolorna på senare år som varit problematiska, säger han.

Viktigt med bred överenskommelse

Friskolekommittén har flera gånger fått deadline uppskjuten för att få mer tid att nå en bred överenskommelse. Detta anses viktigt för att friskolor, kommuner och föräldrar ska veta vad som gäller på lång sikt.

– Det har varit en utveckling under några år där det varit en del företeelser med friskolorna som varit problematiska och därför känns det viktigt att enas över blockgränserna om regler som ökar kvalitén, säger Lars Leijonborg.

Två partier av riksdagens åtta, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, har inte deltagit i förhandlingarna. Anledningen är enligt Leijonborg för att de har en ”annan grundsyn”.

Inte överens om allt

Men partierna är inte överrens på samtliga punkter. Bland annat vill Socialdemokraterna gå längre när det gäller kommunernas möjligheter att bestämma över vilka skolor som ska etablera sig.

– Jag är nöjd över att vi har tagit flera bra steg framåt. Det är klart att det är en kompromiss, så man är ju aldrig nöjd med allt, det hör ju till sakens natur, säger Ibrahim Baylan (S) till SVT Nyheter.

Enligt Baylan står Socialdemokraterna trots överenskommelsen fast vid sitt krav på ett kommunalt veto och man kommer att fortsätta att driva frågan i riksdagen.

– Det är en viktig politisk fråga så det är därför vi står fast vid vår uppfattning, säger Baylan.

Ideologiskt laddad fråga

Hur vinster och kvalitet i friskolorna ska regleras har under en tid varit en av de hetaste politiska frågorna. Men den är ideologiskt laddad och kompromissidéerna och partiernas förhandlingsork började ta slut.

– Jag är mycket nöjd med överenskommelsen, säger Miljöpartiets Mats Pertoft till SVT Rapport.

Han säger att överenskommelsen ligger i linje med vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom överens om i höstas.

”Uppgörelsen kritiseras av Sveriges Elevkårer”

Men uppgörelsen saknar elevperspektiv, hävdar Sveriges Elevkårer.

– Om det är kommunalrådet eller generaldirektören för Skolinspektionen som beslutar om en friskola får starta spelar ingen roll för eleverna. Däremot blir det stora problem för eleverna när skolor läggs ned eller går i konkurs, säger ordförande Mattias Hallberg till TT.

Att Skolinspektionen noggrannare ska granska dem som i framtiden vill starta friskola, tycker han är bra, men han hade även velat se ett löfte om en utbildningsgaranti i partiernas överenskommelse. Den skulle innebära att alla elever ges rätt att gå hela utbildningen på den skola man börjat.

– Om en skola måste läggas ned får det göras med ett steg i taget. Man ska kan inte kunna kasta ut elever, säger Mattias Hallberg.

Här kan du läsa förslaget i sin helhet.

Huvudpunkterna i Friskolekommitténs förslag

  1. Prövning av skolhuvudmännens lämplighet vad gäller vandel och ekonomisk skötsamhet
  2. Prövning av ägarnas lämplighet och långsiktighet
  3. Samråd för bättre samarbete och lika villkor
  4. Meddelarskydd för anställda vid friskolor
  5. Öppenhet, insyn och offentlighet
  6. Skärpta sanktioner vid allvarliga brister
  7. Frågan om lärarresurser
  8. Snabbspår i Skolinspektionen för brådskande ärenden m m
  9. Frågan om reglering av syftet
  10. Frågan om skolors utrymme för nytänkande och innovation
  11. Uppgörelsens fortsättning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.