Fem personer dödades i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017. Foto: TT

Storbritannien skärper terrorvarning om Sverige

Publicerad

Brittiska utrikesdepartementet har skärpt sin terrorvarning till medborgare som reser till Sverige. Därmed anses risken för terrorhot vara större här än i våra nordiska grannländer.

Brittiska UD skriver på sin hemsida att varningen skärpts ”på grund av ett ökat hot” utan att gå in närmare på vad det åtsyftar.

Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo, säger att hon inte kan kommentera vilka bedömningar andra länder gör.

– Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på en förhöjd nivå sedan hösten 2010. Inom ramen för det ligger att en terrorattack kan hända i Sverige. Det kvarstår, säger hon.

Högre risk i Sverige

Hela varningen som Expressen var först med att uppmärksamma, lyder nu: ”Det är väldigt sannolikt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attackerna kan vara urskillningslösa, även på platser som besöks av utlänningar”.

Jämfört med de andra nordiska länderna använder Storbritannien en skarpare formulering om Sverige. Här är det nu ”väldigt sannolikt” att det sker en terrorattack, medan det i Norge och Danmark som tidigare är ”sannolikt”. I Finland och på Island kan terrorattacker ”inte uteslutas”.

Största hotet från islamistiska miljön

Det största terrorhotet mot Sverige kommer från den islamistiska våldsbejakande miljön. Enligt en ny rapport som bygger på uppgfiter från Säpo finns det 785 personer som räknas som centrala individer i den islamistiska miljön.

Sverige har utsatts för två terrorattacker på senare tid, båda på Drottninggatan i Stockholm. Hösten 2010 försökte gärningsmannen utlösa en självmordsbomb, men dödade ingen utom sig själv. I april 2017 dödades fem personer när gärningsmannen körde genom folkmassan med lastbil i hög fart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.