I oktober presenterade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad ett program för att lägga ner Bromma flygplats 2022. Beslutet har väckt stark kritik, inte minst från Allianspolitiker. Men flygplatsen är inte bara en angelägenhet för stockholmare. Kritikerna menar att en nedläggning skulle slå hårt mot de orter som har förbindelse med Bromma.
Nio av tio kritiska i Visby
Och motståndet i de tolv orter som berörs av nedläggningen är stort, det visar en undersökning som Stockholms handelskammare låtit Demoskop göra. 61 procent av de totalt 2.600 tillfrågade är mycket eller ganska negativa till en nedläggning av flygplatsen.
På mindre orter är andelen som är negativa betydligt högre än på de större orterna. I Göteborg är 49 procent negativa till nedläggningen medan motsvarande andel är 91 procent i Visby och 90 procent i Ronneby.
Rädsla för jobben
I överenskommelsen som gjorts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ i Stockholms stad står det att nedläggningen endast kan bli av om förutsättningarna för jobb och utveckling i regionen inte försämras.
Om Stockholmsregionen påverkas är alltså något som vägs in i ett nedläggningsbeslut, men många tror att ett sådant beslut även kan påverka orterna som har förbindelse med Bromma. Totalt tror 64 procent i de tolv orterna att en nedläggning skulle påverka deras hemkommuner, medan 58 procent tror att arbetstillfällena skulle påverkas.
Om undersökningen
Demoskop har gjort undersökningen på uppdrag av Stockholms handelskammare. Totalt 2.600 personer mellan 20 och 65 år intervjuades på de orter som har flygförbindelse med Bromma flygplats. Intervjuerna genomfördes 10-31 oktober.
Resultatet är vägt på kön, ålder och geografisk fördelning för att motsvara befolkningen i respektive kommun och i målgruppen som helhet.
Så många intervjuades på respektive ort:
Gotland 200
Göteborg 300
Halmstad 200
Kalmar 200
Malmö 300
Ronneby 200
Sundsvall 200
Trollhättan 200
Umeå 200
Växjö 200
Ängelholm 200
Östersund 200