C har drivit igenom att grundfinansieringen för landets tjej- och kvinnojourer ska finnas kvar resten av mandatperioden, säger partiledaren Annie Lööf. Foto: Stina Stjernkvist/TT

C: 100 miljoner till tjej- och kvinnojourer

Publicerad

Centerpartiet har enats med Liberalerna och regeringen om en fortsatt satsning på landets tjej- och kvinnojourer. 100 miljoner kronor per år fram till 2022 ska utbetalas till verksamheter runtom i landet. Beskedet glädjer Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

– Vi tycker att det är ett viktigt och ansvarsfullt beslut. Vi har ju plågats av att inte veta mer än ett år i förväg och nu har vi plågats särskilt av att inte veta hur höstbudgeten kommer att se ut. Det är en stor lättnad, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.

Roks hoppas att tillskottet kommer göra att fler känner att de vågar och kan starta en jour, då det saknas tjej- och kvinnojourer på många orter.

”Stor lättnad”

– Centerpartiet har drivit igenom att grundfinansieringen ska finnas kvar resten av mandatperioden, säger partiledaren Annie Lööf.

I vårbudgeten för 2019 satsades 140 miljoner kronor på att stödja landets tjej- och kvinnojourer. Men från och med årsskiftet fanns inga sådana pengar budgeterade, säger Lööf.

– Runtom på landets tjej- och kvinnojourer har man varit medveten om att det skulle varit noll, så jag tror att många känner stor lättnad över att grundfinansieringen på 100 miljoner kommer att finnas kvar fram till och med 2022.

Mer stöd behövs

Satsningen är en del av regeringens budget för 2020 som kommer att presenteras inom kort. Men Annie Lööf tror att det kommer att behövas mer pengar framöver.

– Tjej- och kvinnojourer är en fristad för misshandlade kvinnor och barn som har levt under fruktansvärda förhållanden, och de ska kunna lägga fokus på de utsatta, inte på oro för ekonomin. Detta möjliggör att de kan fortsätta sitt ovärderliga arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.