Carlgren: Ökat tryck på politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Den sammanfattande IPCC-rapporten ökar trycket på politikerna, enligt miljöminister Andreas Carlgren (c).

-Vetenskapen har talat – nu är det politikernas sak att ge det politiska svaret på Bali, säger han till TT.

Carlgren säger också att han är orolig för att det inte ska räcka med en halvering av utsläppen till år 2050, vilket man hittills har räknat med.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson efterlyser en global klimatskatt som ska begränsa utsläppen och användas för att stödja förnybara energikällor.

Det är osäkert om handeln med utsläppsrätter leder till en minskning av utsläppen, enligt mp-ledaren.

”Därför kan man inte lägga fram det som den enda lösningen”, säger Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

”Utvecklingsländer avgörande”

– Det skulle behövas en klar och entydig signal från USA att man ställer upp helhjärtat på tillräckligt stora utsläppsminskningar, säger den svenske miljöministern Andreas Carlgren.

– Samtidigt är det avgörande hur de växande utvecklingsländerna agerar, alltså länder som Brasilien, Sydafrika, Mexico, Indien och Kina. Om bara några år är Kina det absolut största utsläppslandet.

– Och sedan har man de oljeproducerande länderna som spelar ett eget spel i detta, inte minst Saudiarabien.

Sverige kan framför allt bli bättre när det gäller utsläpp från transporterna och energieffektivisering inom uppvärmning, säger Carlgren.

– Vi måste också se till att få en effektivare utsläppshandel i hela Europa så att förorenarna verkligen får betala.

Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms universitet, säger till TT att Sverige kanske inte ensamt kan påverka klimatet så mycket, men att vi kan vara ett föredöme för andra länder.

– Vi kan visa hur man kan göra för att fortfarande öka levnadsstandarden och den ekonomiska tillväxten, men minska utsläppen av fossila bränslen. Där har Sverige faktiskt kommit ganska långt om man jämför med andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.