Den 1 mars ändras priserna i Systembolagets fasta sortiment och redan nu står det klart att priserna på viner från champagnedistriktet kommer att öka betydligt. Ett par år av dåliga skördar och en höjd efterfrågan ligger bakom prisökningen.
– Förra årets skörd var den sämsta på fyra generationer och sedan dess har man en brist på vin, säger journalisten och champagneexperten Fredrik Schelin i Morgonstudion.
Katastrofväder
Champagneproducenterna drabbades under 2021 av en lång rad dåliga väderförutsättningar.
En mild vinter gjorde att blomningen startade tidigt – men därefter följde en period av frost vilket ledde till att många knoppar dog. Under sommaren föll stora mängder regn vilket gav mögel på vinrankorna. Till det kan adderas återkommande hagelskurar som slog sönder druvorna.
– Det har aldrig varit värre när det gäller tillgång, säger Fredrik Schelin.
Han uppskattar att mer än 40 procent av den totala skörden i Champagne gick förlorad under 2021.
– Vissa tappade allting medan andra tappade 20–30 procent.
Exakt hur stora prisökningarna blir för svenska konsumenter återstår att se, men det handlar om allt från några tior till några hundralappar per flaska.
– Vissa producenter kommer höja med nästan 200 kronor per flaska i Sverige, säger Fredrik Schelin.
Oro för framtiden
Det är inte bara vinmakarna i Champagne som drabbats av de senaste årens omväxlande väder.
Granndistriktet Chablis har kämpat med förändrade väderförutsättningar i flera år. I Tyskland påverkades många vinproducenter av kraftiga regn under 2021 och i södra Europa var det i stället torka som orsakade problem.
– Det är klart att det är en följd av klimatförändringarna, inte bara att det är lite dåligt väder utan det blir extremväder, säger Fredrik Schelin.
Hur oroliga är producenterna?
– Det här kommer förändra framtiden. Om det inte kommer en tokbra skörd 2022 blir det problem. Då kommer vissa mindre odlare inte ha råd att fortsätta utan kanske får sälja sin mark i stället.