Chatta med SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S) höstbudgeten 2020. Finansministern själv kallar budgeten för historisk, och nationalekonomen Fredrik N G Andersson menar att man behöver backa till 90-talet för att hitta ett ”budgetsaldo av dessa mått”. På vilka andra sätt utmärker sig budgeten, och vad säger egentligen oppositionspartierna? Ställ dina frågor direkt till SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein och få svar i chatten eller i sändningen som startar 10.30.

Chatta med SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein

Pinnat inlägg

Då tackar vi SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein för i dag. Stort tack också till alla er som skickat in frågor, fortsätt gärna att följa vår bevakning kring höstbudgeten på svt.se.

Krille • Kan budgeten lyfta ”januaripartierna” i opinionen?

- Jag tror inte att en enskild budget räcker för att lyfta stödet för de här partierna även om budgeten är rekordstor. Men det är klart att det ändå är oerhört viktigt för Miljöpartiet och Liberalerna att visa upp tydliga segrar eftersom de ligger så vansinnigt risigt till i opinionen, säger Elisabeth Marmorstein.

Har regeringen frångått den breda överenskommelsen om att pensionssystemet ska vara självförsörjande när de nu använder skattepengar för att höja pensionerna?

- Ja det får man säga att de har gjort när man tar de här 600 kronorna ur statsbudgeten. Men det är inte bara regeringen som har gjort det utan pensionsgruppen är överens om att göra den här höjningen och där ingår alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger Elisabeth Marmorstein.

Hur blir det med våra pensioner nästa år?

- Den som har en pension mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden får ett pensionstillägg på som mest 600 kronor. Tjänar man mellan 11 000 och 14 000 får man 600 kronor, sedan trappas det där av. Det är som en pyramid - du får mindre om du har lägre pension och mindre om du har högre.

- Sedan som ett led i att ta bort skatteklyftan mellan lön och pension så sänks skatten för de högsta pensionerna och sedan får man en skattesänkning via skattesänkningarna för förvärvsinkomster, den gäller även pensionärer, säger Elisabeth Marmorstein.

Tina Rolfsdotter • Hej. 😊
Det är mycket "det kommer gynna våra pensionärer" nu. Men efter vad jag förstått gäller de flesta förslag ålderspensionärer och innefattar inte sjukpensionärer?

Hej Tina, pensionstillägget på 600 kronor går till ålderspensionärer som har en pension på mellan 9000 och 17 000 kronor. Det som omfattar sjukpensionärer är skattereduktionen på förvärvsinkomster.

Lennart • S har i alla tider motverkat skattesänkningar, ja Magdalena Andersson har ju alltid sagt att "vad som helst" är bättre än Alliansens skattesänkningar. Men gör man just detta, sänker skatten.
Hur kan man helt plötsligt motivera detta ?

- För att man samarbetar med två borgerliga partier. Det är kort sagt notan för januarisamarbetet och fortsatt regeringsmakt. Magdalena Andersson hänvisar i dag då till det unika konjunkturläget, att skattesänkningarna främst riktar sig till låg- och medelinkomsttagare, att de kan hålla uppe köpkraften och att sänkt skatt för företag är ett sätt att stimulera ekonomin genom ytterligare investeringar.

- Men det är klart att det blir knepigare för Socialdemokraterna att angripa andra partier för skattesänkningar som raserar välfärden när man själv sänker skatterna så här mycket, säger Elisabeth Marmorstein.

Peter • Hej,Får man sänkt skatt som långtidssjuksjukskriven?

Hej Peter, skattereduktionen på förvärvsinkomster omfattar de som har ersättningar från trygghetssystemen så ja, det får man.

Jonas • Hur blev det med skatten på uppskov?

Hej Jonas, den så kallade uppskovsräntan för skatt på vinster vid bostadsförsäljning försvinner från 1 januari. Det minskar skatteintäkterna med 1,7 mdr per år.

Vad händer med LAS, står det något om det i budgeten?

- Man upprepar det man skrev i januariöverenskommelsen. Det vill säga: om parterna kommer överens om LAS är det de förändringarna som ska genomföras, om inte ska man genomföra LAS-utredningens förslag. Den utredningen fick mycket kritik när den kom, bland annat LO pekade på att man gav för mycket makt åt arbetsgivarna. Men nu skriver man tydligt att det kommer vara den som ska genomföras om parterna inte kommer överens. Man kan tänka sig att de håller tummarna för att parterna ska komma överens senast sista september, säger Elisabeth Marmorstein.

Ella • Får de med sjukersättning något mer i plånboken?

Hej Ella, det blir ingen höjning av sjukersättningen däremot så även de med sjukersättning sänkt skatt genom skattereduktionen på förvärvsinkomster som nästa år är 1500 kronor per person och år och höjs kommande år till 3000 kronor 2023.

Kommer jag att få behålla den höjda a-kassan jag fått i år?

- Ja det kommer du. I alla fall i två år till. Det kostar 5,7 miljarder nästa år och det innebär att grundersättning ligger kvar på 510 kronor om dagen , vilket ger 11 000 kronor i månaden. Taket för den som har en inkomstbaserad a-kassa kommer ligga kvar på 1 200 kronor om dagen drygt 26 000 i månaden. Från dag 101 får man som mest 1 000 kronor om dagen jämfört med de 760 kronor om dagen som man fick före den här höjningen som gjordes redan i april., säger Elisabeth Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HÖSTBUDGETEN 2020

Mer i ämnet