Gäster i programmet var psyikatern Björn Roslund och hundcoachen Fredrik Steen som fick diagnosen ADHD i vuxen ålder. Efter programmet svarade de på frågor i en chatt. Här under kan du läsa den i efterhand.
Chatta om ADHD och ADD
Tusen för alla frågor. Som vanligt kan inte alla frågor besvaras och många hinner vi helt enkelt inte med! Chatten kommer att finnas kvar här att läsa framöver. Ni hittar också den tidigare chatten från i höstas här:
Läs höstens chatt om ADHD | SVT Nyheter
SB1 • Tack för ett jättebra program. Jag arbetar som lärare i en särskild undervisningsgrupp där nästan alla elever har adhd. Jag och mina kollegor försöker att vara flexibla när det gäller undervisning och utgå från elevernas dagsform. Fast ibland är det svårt när eleverna triggar igång varandra och det blir bråk och konflikter. Hur kan vi som pedagoger bli bättre på att stötta eleverna ?
Jag tror det är jätteviktigt att komma ihåg att "saker händer"..... men det som är viktigt är att när saker "hänt", att hjälpa barnen att inte hamna där igen. Inte fya och skälla.....Skapa förutsättningar för att barnen ska lyckas.
"Det hände, hur hamnar vi inte där igen, belöna rätt beteende....."
Kaja • Kan vuxen med missbruksproblematik börja med adhd medicin?
Ja, enlig mig och många till, men hos andra är det ett no.no. OM adhd leder till massivt ökad risk för adhd är det också rimligt att man hjälper personen med huvudproblemet som kan ge en god prognos. Men det handlar mkt om att ligga i dragläget och alla läkare vill inte, eller vågar inte detta. Det finns ett stort hopp här om en bättre framtid !
Mamma • Hej! Min vuxna son har precis fått diagnos ADHD och autism vi väntar på tid för att starta medicinering! Han är orolig för att börja med medicin då han aldrig haft nån medicin förut! Är det även god prognos för medicinering i vuxen ålder?
Ja, det är mkt god prognos! Be honom lyssna på t ex min föreläsning från Hjärnans dag som ligger på YouTube (Förklaringen bakom adhd). I vissa studier kan något mindre bra resultat ses hos personer med flera bi- eller huvuddiagnoser.