Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Patienterna har en oro som man behöver ta hand om” – Hör Filip Saxena, chefsläkare på Doktor.se om kritiken. Foto: SVT

Chefsläkaren på vård-appen: ”Finns ett behov”

Uppdaterad
Publicerad

I den enkät som SVT Nyheter har gjort säger en majoritet av vårdcentralerna att digitala vårdbesök har gjort att allt fler söker vård för lättare besvär i onödan.

– Jag tror inte att någon sitter och googlar och ställer sig i olika vårdköer för att man tycker att det är kul, utan det finns ett behov, säger Filip Saxena, cheflsäkare på Doktor.se som tar emot läkarbesök digitalt via sin app, i SVT:s Aktuellt.

Efter kritiken från vårdcentralerna säger Filip Saxena att det finns ett behov och en efterfrågan för digital vård, och menar att det kan avlasta vårdcentraler.

Gustaf Nälser, verksamhetschef på vårdcentral Ekensberg i Nyköping, är mer kritisk och säger i Aktuellt att behovet av hjälp och rådgivning har funnits i många år, men att man tidigare kanske frågade en släkting eller kompis.

– Problemet är att det upptar resurser från hälso- och sjukvården.

Patienternas oro: ”Vår uppgift”

Filip Saxena menar att patienter har en oro som behöver tas hand om.

– Då är det vår uppgift som vårdföretag att ta hand om patienten på ett sätt som avlastar sjukvårdssystemet just nu för nu fungerar det inte optimalt.

SVT:s kartläggning visar att människor som söker vård i onödan riskerar att tränga undan dem som faktiskt behöver vård. Filip Saxena säger att man inte vill tränga undan sjukare patienter, men att digital vård kan hjälpa till att hänvisa patienter rätt.

– Det fungerar hos oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.