• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Johan Lugnegård och en livmoder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ett relativt skonsamt ingrepp, men vanligt att man berörs känslomässigt, säger Johan Lugnegård om vad det innebär att få livmodern bortopererad. Foto: SVT/TT

Chefsläkaren om livmoderoperationerna: ”Inte ett och noll”

Uppdaterad
Publicerad

Bedömningarna är svåra och kvalitetssäkringen på Akademiska sjukhuset har inte fungerat som den ska. Det säger chefsläkare Johan Lugnegård i Morgonstudion efter nyheten om att 33 kvinnor fått sina livmödrar bortopererade helt i onödan.

– Det den ena bedömer som friskt kan den andra bedöma som sjuk, så det är inte en exakt vetenskap.

Kvinnorna, som är i åldrarna 38 till 85 år, rekommenderades att operera bort sina livmödrar efter provtagning ha fått besked om cellförändringar – ett förstadium till livmodercancer.

Diagnoserna har i efterhand visat sig vara felaktiga och därmed har det inte varit nödvändigt att operera bort livmodern.

Livmödrar opererades bort i onödan

– Under den period så var de här bedömningarna felaktiga på så sätt att man övertolkade det man såg, säger Johan Lugnegård i Morgonstudion

Han säger att bedömningarna görs manuellt och därmed är subjektiva enligt relativt nya kriterier från 2020 som implementerades i Sverige 2021.

– Det är en väldigt komplex verksamhet och det är svåra bedömningar. Det handlar om kanske små skillnader mellan vad som anses vara friskt och vad som anses vara sjukt. Det är inte ett och noll utan det är glidande skalor och då kan man hamna något fel i den här skalan.

– Det är inte som många andra prover där man får tydliga svar, ditt blodvärde är si och så högt eller lågt. Det är inte på det sättet.

Upptäcktes vid efterkontroller

Upptäckten att operationerna varit felaktiga gjordes först vid efterkontroller av flera oberoende personer och enligt Johan Lugnegård har kvalitetssäkringen brustit på Akademiska.

– Det är ett antal personer som bedömer och de behöver alltid kalibrera sig eller matcha sig mot andra för att det här ska ligga i rätt intervall och under en period fungerade inte det här fullt ut.

– Det är vårt kvalitetssystem som inte fungerat som det ska.

Se Johan Lugnegård förklara hur det kunnat gå fel i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livmödrar opererades bort i onödan

Mer i ämnet