Kvinnorna, som är i åldrarna 38 till 85 år, rekommenderades att operera bort sina livmödrar efter provtagning ha fått besked om cellförändringar – ett förstadium till livmodercancer.
Diagnoserna har i efterhand visat sig vara felaktiga och därmed har det inte varit nödvändigt att operera bort livmodern.
– Under den period så var de här bedömningarna felaktiga på så sätt att man övertolkade det man såg, säger Johan Lugnegård i Morgonstudion
Han säger att bedömningarna görs manuellt och därmed är subjektiva enligt relativt nya kriterier från 2020 som implementerades i Sverige 2021.
– Det är en väldigt komplex verksamhet och det är svåra bedömningar. Det handlar om kanske små skillnader mellan vad som anses vara friskt och vad som anses vara sjukt. Det är inte ett och noll utan det är glidande skalor och då kan man hamna något fel i den här skalan.
– Det är inte som många andra prover där man får tydliga svar, ditt blodvärde är si och så högt eller lågt. Det är inte på det sättet.
Upptäcktes vid efterkontroller
Upptäckten att operationerna varit felaktiga gjordes först vid efterkontroller av flera oberoende personer och enligt Johan Lugnegård har kvalitetssäkringen brustit på Akademiska.
– Det är ett antal personer som bedömer och de behöver alltid kalibrera sig eller matcha sig mot andra för att det här ska ligga i rätt intervall och under en period fungerade inte det här fullt ut.
– Det är vårt kvalitetssystem som inte fungerat som det ska.
Se Johan Lugnegård förklara hur det kunnat gå fel i videon ovan.