– Vi har inte kunnat se någon dramatisk förändring på marknaden eller hos de kriminella. Den kommersiella godstrafiken med lastbilar och färjor har flutit på och det är via den som den största delen, om inte allt, kommer, säger Stewe Alm, strategisk analytiker på Nationella operativa avdelningen, NOA.
Den minskning av anmälda brott polisen sett i flera brottskategorier under våren har inte heller synts i narkotikabrottsligheten, där man tvärtom sett en rejäl ökning (se faktaruta).
Sverige redan digitala
Nyligen släppte EU:s narkotikamyndighet, EMCDDA och den europeiska polisbyrån Europol en rapport om hur den europeiska narkotikamarknaden klarat våren, och även där slog man fast att narkotikabrottsligheten lyckats anpassa sig efter rådande läge och att branschen fortfarande genererar enorma vinster.
De förändringar som ändå skett syntes mest på botten av narkotikapyramiden, med langare och köpare som tvingats anpassa sig till en verklighet där människors möjlighet att röra sig begränsats.
Man lyfte också fram att digitaliseringen av droghandeln eskalerat och att Darknet, sociala medier och krypterade kommunikationsappar kommit att spela en allt viktigare roll, framförallt för handel med mindre mängder cannabis.
Stewe Alm säger att man kan se samma mönster i Sverige, men att vi redan låg långt fram i utvecklingen.
– Utveckling har redan pågått ett tag, men vår bedömning är att det främst är våldsutvecklingen kring den öppna droghandeln som skrämt köpare, som nu tenderar att handla på nätet istället. Men visst, antagligen har utvecklingen fått en skjuts av pandemin.
Oro över ökad arbetslöshet
Stewe Alm lyfter även andra effekter som kan komma av vårens pandemi. Bland annat risken med ökad ekonomisk oro och stigande arbetslöshet.
– Vi ser en stor risk att missbruket ökar, speciellt när det kommer till syntetiska opioider och heroin, droger som är ångestdämpande. En kraftig uppgång av arbetslösheten skulle också slå extra hårt mot icke svenskfödda, och spä på rekryteringen till gängbrottslighet.
Fakta: Rekordmånga anmälda narkotikabrott under våren
- Under mars och april noterades en nedgång i flera brottskategorier och en minskning i antalet ärenden till polisen. Men detta gäller inte narkotikabrotten där anmälningarna under årets första fem månader genomgående varit högre än samma tidsperiod 2019, som var ett rekordår.
- Antalet anmälda narkotikabrott ökade till exempel med 28 procent i maj i år jämfört med maj 2019.
- Under perioden januari-maj 2020 har 54 701 anmälningar om någon typ av narkotikabrott gjorts, jämfört med 46 870 anmälningar under samma tidsperiod 2019.
- Av de 54 701 anmälningar som gjorts 2020 handlar 4594 om överlåtelse, 23 351 om innehav, 26 527 om eget bruk och 229 om framställning.
Källa: Polisen/Brå