Coronaeffekten: Dubbelt så många kvinnor blev sjuka på jobbet 2020

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda arbetssjukdomar nära fördubblades under 2020 enligt preliminär statistik från Arbetsmiljöverket. För kvinnor var ökningen hela 119 procent. 

– Det är viktigt att komma ihåg att bakom statistik finns människor som råkat ut för eller riskerat att råka ut för ett dödligt virus, säger generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem. 

Totalt anmäldes nästan 20 000 arbetssjukdomar till Försäkringskassan under 2020, en ökning med 86 procent jämfört med året innan och den högsta siffran på nästa 20 år. Den dramatiska ökningen kan förklaras av coronapandemin.  

Många anmälningar är kopplade till covid-19 och gäller medarbetare inom kvinnodominerade branscher som vård, omsorg och sociala tjänster. 

Coronapandemin

– Att bekämpa pandemins effekter är en viktig jämställdhetsfråga. Jag kan inte nog betona att arbetsgivare måste ta sitt fulla ansvar och göra vad som krävs för att minska smittspridningen, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) under en pressträff. 

Hundratusentals svenskar jobbar redan hemifrån, men det finns mer att göra, anser ministern som är oroad över att smittspridningen på arbetsplatser fortsätter. 

– Jag har fått signaler om att det finns arbetsgivare som inte möjliggör för medarbetare att arbeta hemifrån fast personal säger att de skulle kunna göra det.

”Fler skulle kunna arbeta hemifrån”

Alla som arbetar i staten ska nu arbeta hemifrån om de kan, ett beslut som gäller fram till 31 maj. Arbetsmarknadsministern kommer också att bjuda in arbetsmarknadens parter för att diskutera behovet av ytterligare åtgärder.

Hittills i år har det kommit in nära 10 000 tillbud till Arbetsmiljöverket om misstänkt smitta av coronaviruset på arbetsplatser i Sverige. Med anledning av det ska Arbetsmiljöverket genomföra riktade insatser på 2 000 arbetsplatser för att se hur arbetsgivare sköter sig. Där ingår bland annat skolor och större byggnadsprojekt.

– Många arbetsgivare gör mycket bra, men det finns potential att göra ännu mer, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

Hon anser, liksom ministern, att fler skulle kunna arbeta hemifrån än vad som sker idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet