Karin misstänker att hon har corona: Drabbat mig väldigt väldigt hårt

Uppdaterad
Publicerad

Yrsel, smakbortfall, illamående och huvudvärk, det är bara några av de 30 symptom som Karin Nygårds har haft under sin sjukdomstid. Nu har hon varit sjuk i misstänkt covid-19 i fem veckor och har vid ett tillfälle blivit hämtad med ambulans.

– Det här liknar ingen annan sjukdom jag någonsin har haft och det är en stor psykisk stress att vara sjuk så länge, så pass att jag har haft ”hoppa från balkongen-känsla”, säger Karin Nygårds till SVT.

Nygårds hade svårt att tro att det var covid-19 den första veckan eftersom hon inte kände sig så sjuk.

Coronapandemin

– Sedan blev jag på åttonde dagen fruktansvärt sjuk och svimmade och var jättedålig. Och efter 14 dagar tänkte jag: vad är detta, kan man vara sjuk längre än två veckor, säger Nygårds som uppger att hon har upplevt 30 olika symptom under fem veckor då sjukdomen gått fram och tillbaka.

”En kamp mellan immunförsvaret och viruset”

Petter Brodin, läkare och forskare i immunologi vid Karolinska institutet, menar att man inte vet vad det beror på att symtomen likt Karin Nygårds skiftar så mycket och pågår så länge. 

– Många berättar att man känner sig väldigt bra en dag och så helt under isen nästa dag.  Det är svårt att förstå exakt. Vi vet att det pågår en kamp mellan ett virus och ett immunförsvar. Det är något i den kampen som gör att det växlar, tror jag, säger Brodin.

Att sjukdomen håller i så länge som i fem veckor tror Brodin handlar om att det är två olika faser, dels själva aktiva infektionsfasen och dels en återhämtningsfas. Och den sista fasen kan se mycket olika ut från fall till fall och därmed bli utdragen.

Det gör att man troligen är mindre smittsam den där sista fjärde eller femte veckan, tror Brodin.

Smittar troligen inte efter lång tid

– Om man överhuvudtaget kan smitta efter så lång tid är osäkert men jag skulle tro att det är mindre troligt.

Kan man då fundera på att kanske jobba då, när man har en del symptom som domningar med mera efter så lång tid?

– Har man inte feber och tecken på en mer aktiv infektion så skulle jag vara mindre orolig över att sprida smittan. Det är svårt att ge ett tydligt besked, vilka symptom man ska tolerera och inte, erkänner Brodin.

Förtydligande:  I en tidigare version av den här texten stod det att Karin Nygårds har varit sjuk i covid-19 i fem veckor. Eftersom hon inte har testats för viruset vet hon inte med säkerhet att hon har blivit smittad av covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet