”Samhällsansvar viktigt för de flesta bankkunder”

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag granskning och SVT Nyheters avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank kan vara en tankeställare för många bankkunder, menar Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide.

– De flesta bankkunder blir rejält upprörda över den här typen av skandaler, säger han.

Misstanken om att Swedbank varit inblandad i den stora penningtvättshärvan i Estland påverkar inte vanliga sparares bankkonton. De allra flesta svenska banker har statlig insättningsgaranti på upp till 950 000 kronor per person – om banken går omkull.

Men bankens agerande har ändå betydelse, menar Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide, som granskar bankernas hållbarhetsarbete.

– De flesta bankkunder tycker att hållbarhet och samhällsansvar är viktigt och blir rejält upprörda över den här typen av skandaler, säger han.

Jag tror bankerna lär sig en läxa nu, av rent egenintresse, på grund av hur den egna bankens ekonomi kan påverkas, säger Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide. Foto: Sveriges Konsumenter

Enligt König är det bland annat den här typen av avslöjanden som kan få kunderna att ta steget och byta bank.

– Det var många som lämnade Nordea, dels när de var i fokus i samband med Panama-läckan, dels när de flyttade sitt huvudkontor till Finland förra våren.

I valet av bank ska man komma ihåg att det finns fler än de fyra storbankerna, tycker Jakob König.

– De mindre bankerna har ofta något bättre ekonomiska villkor och mycket lägre risk för att vara inblandade i den här typen av misstänkt penningtvätt, säger han.

”Många byter aldrig bank”

Att det är svårt och tidskrävande att byta bank är en vanlig missuppfattning – men ett viktigt skäl till att många stannar kvar, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

”Det jag tycker man ska fundera på nu, om uppgifterna om Swedbank stämmer, är om man vill vara kvar som kund. Det är snarare en sådan fråga i det här läget, inte hur privatekonomin påverkas”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Nordnet Bank

– Det finns en ganska stor grupp som aldrig bytt bank. Det är bekvämt, man har ofta en relation till sin bank och det har ju länge varit vanligt att man ”ärver” banken från sina föräldrar, säger hon.

Den som vill byta kontaktar den nya banken, som hjälper till med bytet.

Men trenden går mer mot flera bankkontakter, att man till exempel har fonder hos en bank och bolån hos en annan, enligt Frida Bratt.

– Det är en bra trend, att fler använder bankerna för det de är bäst på. Det kräver att du själv sätter dig och jämför, men kan ju löna sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet