Det kan finnas olika skäl till att länsstyrelsernas bedömningar underkänns av domstolarna.
I ett färskt fall i Skåne får en djurägare tillbaka rätten att hålla djur efter ett överklagande, eftersom han uppgett att han varit inlagd för sjukvård de sista veckorna innan djuren omhändertogs, och därmed inte själv hade hand om dem.
Rätten konstaterar att man därmed inte kan styrka att han försummat omhändertagandet och upphäver djurförbudet.
Väntade för länge
I ett mål från 2022 får en annan djurägare rätt av förvaltningsrätten i Jönköping, trots att han tidigare dömts för djurplågeri. Han hade 2018 väntat för länge med att söka veterinärvård för en hund, och länsstyrelsen hade gett honom djurförbud.
Rätten bedömde dock att man inte kunde anta att han skulle agera på samma sätt igen, och djurförbudet upphävdes därför.
SVT har tagit fram uppgifter om hur ofta länsstyrelsernas beslut överklagas – och hur ofta förvaltningsrätterna ger motparten rätt.
Flest överklaganden gjordes i fjol i Stockholms län, och där ändrade förvaltningsrätten på besluten i fyra procent av fallen – att jämföra med Skåne, där ändringssiffran låg på 17 procent.
Siffrorna inkluderar inte bara djurförbud utan alla typer av överklaganden. Alla förvaltningsrätter har inte besvarat SVT:s enkät och bland de som svarat finns flera som inte kunnat redogöra för andelen som resulterat i ändring.
Hur ofta får länsstyrelsen bakläxa?
SVT har begärt ut statistik på samtliga beslut hos länsstyrelsen som överklagats till förvaltningsrätten under 2022, och hur många av de besluten som bedömdes felaktiga. Följande län har svarat:
Stockholm: Under 2022 var Länsstyrelsen i Stockholm part i 256 stycken mål. 11 av de målen ändrades av Förvaltningsrätten.
Karlstad: Det avgjordes 35 mål under 2022 där Länsstyrelsen i Värmland eller Länsstyrelsen i Örebro var part. I ett av dessa 35 mål ändrades Länsstyrelsens beslut.
Uppsala: Vi har ett mål som avslutades år 2022 med Länsstyrelsen i Uppsala län som part. Dock bedömdes inte Länsstyrelsens beslut vara fel av Förvaltningsrätten i detta fall.
Jönköping: 198 träffar enligt förfrågan för år 2022, följdfrågan kan inte svaras på pga ej sökbart i vårt system.
Luleå: 178 inkomna mål där 8 har fått ändrad utgång.
Malmö: 248 överklaganden i Skåne län varav 43 beslut ändrades.
Göteborg: 192 avgjorda mål varav 18 beslut ändrades.
Linköping: Förvaltningsrätten har haft 61 mål under 2022 där Länsstyrelsen i Östergötlands län och Länsstyrelsen i Södermanlands län varit part. 3 av målen blev ändrade/delvis ändrade.
Härnösand: 73 avslutade mål under 2022 där Länsstyrelsen i Jämtlands- och Västernorrlands län var part. Utgången kan vi inte söka fram med våra rutinbaserade sökverktyg.
Växjö: 5 av 175 mål under 2022 i Kalmar, Kronoberg och Blekinge har fått ändrad utgång.