Foto: SVT/Cornelia Schaurmann, Pressfoto Energiföretagen,

Dagens fjärrvärmeverk kan ge mycket mer el

Uppdaterad
Publicerad

Dagens fjärrvärmeverk skulle kunna bidra med mer el. Men regeringens nya skatter på avfalls och bioolja, hindrar ofta kraftverken att satsa på mer elproduktion, menar kraftbolagen.

Sveriges kraftvärmeverk har kapacitet att producera 4800 megawatt el. Det motsvarar ungefär fem kärnkraftsreaktorer.

Men idag används denna möjlighet i för liten grad, enligt både energimyndigheten och energiföretagen. Båda ifrågasätter de nya skatter som drabbar fjärrvärmeverken. Det handlar dels om en ny skatt på avfallsförbränning, dels om skatt på bioolja.

– Vi har möjligheter att bidra med mycket mer el-produktion, men skatterna straffar oss om vi försöker, menar Lina Enskog Broman, ansvarig för fjärrvärmefrågor på branschorganisationen Energiföretagen.

Möjlighet att öka produktionen

När elsystemet var som mest belastat senaste året, användes bara 32 procent av kraftvärmeverkens elproduktion, enligt Svenska Kraftnät. Här finns en potential att öka elproduktionen motsvarande två kärnkraftreaktorer kalla dagar.

Energiföretagen ser fler exempel på hur fjärrvärmeverk runt om i landet tvekar att satsa på el.

Några har bara hetvattenpannor, som inte gör el alls, vilket dessutom blir ett sämre resursutnyttjande oavsett vilket bränsle man använder. Några avstår från att renovera och förbättra turbiner och generatorer.

– Och inte minst möjligheten att lagra energi till exempel i ackumulatortankar, som skulle kunna frigöra mycket mer elproduktion just de dagar elen behövs, sådana investeringar försvåras av de nya skatterna säger Lina Broman på branschorganisationen energiföretagen.

”Fossil plast i soporna vi eldar”

Mälarenergis vice vd Magnus Eriksson förstår att man vill undvika att elda plast i sopor, vilket är syftet med avfallsskatten, men han tycker problemet med plast i sopor bör hanteras när soporna slängs, och inte när kraftverket ändå gör något bra av soporna.

– Det finns fossil plast i soporna vi eldar, men skatten är samma oavsett hur mycket eller lite plast. Det är bättre vi använder soporna till nyttig energi, än att vi lägger dom på tippen, vilken kan vara ett alternativ, säger han.

Företagen är också kritiska till energiskatten på bio-olja om man till exempel eldar kraftverk med flis.

– Skatten gör att det miljövänliga bränslet blir mycket dyrare än olja, vilket försämrar lönsamheten och motverkar miljön. Men i praktiken gör det ofta att energiföretag struntar i elproduktion, för det kan bli svårt att räkna hem ekonomiskt, säger Lina Enskog Broman.

Kraftvärmeverk

I Sverige finns drygt 100 kraftvärmeverk som kan göra både el och fjärrvärme. Många fjärrvärmeverk har av klimatskäl slutat elda olja och gas och använder istället biobränsle och sopor, men nyligen kom en skatt på avfallsförbränning.

Syftet med den är att lägga en kostnad på plasten i soporna, som är ett stort klimatproblem. Skatten slår lika hårt oavsett mängd plast i soporna.

En annan skatt som påverkar kostnaden för elproduktionen är skatten på bio-olja i fjärrvärme. Det är ett EU-beslut, där Sverige tidigare hade beviljats undantag, men det undantaget har nu gått ut.

Kraftvärme står för totalt cirka 8 procent av Sveriges totala elproduktion. (2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.