Bakom den globala strejken står ungdomsrörelsen Fridays for future, som inspirerats av Greta Thunbergs sittstrejker utanför Sveriges riksdag under sommaren 2018.
På rörelsens hemsida står det i skrivande stund att strejker kommer att hållas i 119 länder och i över 1 623 städer världen över. Bara i Sverige kommer det vara minst 100 strejker.
Global strejk strax innan EU-valet
Att den globala strejken är planerad i dag, strax innan söndagens EU-val, är ingen slump.
– Tanken är att nå ut och påverka för att få folk att ta sig till valurnorna för att rösta för klimatet. Vid det senaste EU-valet röstade 51 procent i Sverige, så varje enskild röst är viktig. Men vi är partipolitiskt obundna och uppmanar till att man själv kollar upp vilka partier som arbetar för klimatet och röstar utifrån det, säger den 18-åriga eleven, och vana strejkaren, Isabelle Axelsson, till TT.
Isabelle och flera av hennes klasskompisar från Södra Latins Gymnasium i Stockholm är några av de tusentals ungdomar som väntas delta i strejken i centrala Stockholm under fredagen.
Thunberg väntas tala i Stockholm
Planen är att samlas vid Humlegården klockan 11, för att därefter marschera tillsammans till Kungsträdgården. Där väntar klockan 13 ett två timmar långt program på scenen, med framträdanden av bland andra Molly Sandén, Jireel och Danny Saucedo. Och inte minst: Greta Thunberg.
Arrangören uppskattar att 4 000 till 5 000 personer deltar i marschen, och 6 000 till 7 000 i manifestationen i Kungsträdgården. Det uppger de i den tillståndsansökan som lämnats in, enligt polisen.
– Hennes strejk har satt i gång en kedjereaktion som visar att vi inte är maktlösa. Hon är en person som man kan relatera till, samtidigt som hon kommer med kalla fakta och lever som hon lär, säger Isabelle Axelsson till TT.
Syftet med strejkerna är bland annat att pressa världens politiker att skynda på arbetet med att uppnå de internationellt uppsatta miljömålen.