Skolbarn som håller i en penna. Psykologen Malin Bergström förklarar hur man som förälder ska tänka inför barnens skolstart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnpsykologerna Malin Bergström och Clara Linnros ger tre tips på hur föräldrar kan göra skolstarten enklare för sina barn. Foto: Storyblocks/SVT

Dags för skolstart – så kan du som förälder tänka

Publicerad

Att börja skolan igen kan innebära stress, oro, och en stor omställning för många barn. Som förälder kan man hjälpa till på flera sätt, framför allt genom att dra fördel av sin förmåga att tänka långsiktigt.

– Vi vuxna vet att det är mörkt och jobbigt nu, men att det går över, säger psykologen Malin Bergström.

Det är inte alla barn och tonåringar som jublar över att gå tillbaka till skolan efter en lång ledighet. Under jullovet kanske man har stannat uppe senare, lekt mer och ätit mer godis. Men att hjälpa barnen tillbaka till rutiner är viktigt, menar barnpsykologerna Malin Bergström och Clara Linnros.

– Det kan låta präktigt men det är viktigt, framför allt med sömnen, säger Malin Bergström.

Blicka framåt

Barn lever mer i nuet och har svårare att se framåt. Vårterminen är lång, och nu i början är den också mörk och kall. Som vuxen är man bättre på att överblicka, och det kan man hjälpa sitt barn med.

– Man kan rita upp ett schema för hela terminen med lov och röda dagar, så kryssar man i det för varje dag och så ser man att det finns olika pauser och att det finns grejer att se fram emot, säger Clara Linnros.

Få till kvällssamtal

När vardagen drar igång igen är det också bra att fånga upp sitt barn och prata med det, gärna på kvällen.

– Med tonåringen kan det vara en kopp te i köket och med det lilla barnet på sängkanten. Att få till den stunden och lyssna mer än man pratar är viktigt, säger Malin Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.