När pandemin kom till Sverige och reserestriktionerna infördes drabbades biluthyrningsbranschen hårt. Ingen ville hyra bil.
Anders Trollsås är vd och generalsekreterare på branschorganisationen Biluthyrarna Sverige.
– Vi såg i det närmaste en tvärnit i mitten av mars. Då försökte alla företag att minska sina vagnparker, säger han.
Och det lyckades man delvis med, berättar Anders Trollsås.
Uthyrarna gjorde sig av med cirka 20 procent av den svenska uthyrningsflottan, vilket motsvarar omkring 10 000 fordon.
Det gick främst genom att avstå från att förlänga de relativt korta leasing-kontrakten som är vanliga i branschen.
Från utebliven efterfrågan till slut på bilar
Men nu, efter att myndigheterna meddelat att det går att resa i Sverige igen, har trycket på hyrbilsmarknaden ökat markand. Efterfrågan är hög, samtidigt som färre bilar än vanligt finns tillgängliga.
– Samma dag som man släppte på restriktionerna så smällde det till, det blev nära kaos i alla bokningskanaler. När vi närmade oss midsommar då var det nästan slut på bilar.
Även kommuner och regioner bokade upp ett stort antal bilar så fort de insåg att vårdpersonalen behövde bilar till sina arbeten och brukare.
– I april och maj var efterfrågan 50 procent mot vad det brukar var. Och så såg det ut en ganska länge. Men sen ökade det från kommuner och regioner, överallt där det gällde vård.
Oro inför hösten
Men trots att efterfrågan kom tillbaka lika snabbt som den försvann så återstår frågan vad som händer i augusti och september. Då brukar många turister från USA, Tyskland och våra nordiska grannländer komma till Sverige, något som kan utebli på grund av pandemin.
– Om det inte händer något dramatiskt åt det positiva hållet så kommer augusti och september bli jättetufft för oss, säger Anders Trollsås och fortsätter:
– Som tur är har vi kunnat använda oss av korttidspermitteringar. Och nu har vi fått veta att vi ska få ingå i reglerna för hyresersättning. Men allt det måste på plats, annars blir det jobbigt fram åt hösten.