Därför är patriarken en nyckelspelare för Putin

Uppdaterad
Publicerad

Rysk-ortodoxa kyrkans högsta ledare, patriarken Kirill, syns ofta tillsammans med Vladimir Putin. Sedan krigets början har han använts som megafon för att sprida Putins budskap. Men hur stort inflytande har han – och hur har det sett ut historiskt?

Området där Ryssland, Ukraina och Belarus ligger har ett långt kristet förflutet som sträcker sig ända tillbaka till 900-talet. Genom åren har gränserna sett olika ut men religionen, och speciellt den ryskortodoxa tron, haft en stor roll i många människors liv.

Sedan Sovjetunionens fall har kyrkan vuxit sig starkare och närmat sig den ryska staten.

Kyrkans högsta ledare

Ryska kyrkans högsta ledare, Patriarken Kirill, pekas ut som krigets ideologiska ledare och beskrivs som ”en av de mest tongivande anhängarna av Rysslands militära aggression mot Ukraina”.

– Kirill tänker sig att enigheten mellan staten och kyrkan är en förutsättning för att ena det ryska folket. Det gör att ryska kyrkan väljer att stå upp för Putin, till och med under krig, säger teologen Michael Hjälm.

Hör mer om patriarkens makt och kopplingar till Putin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.