Enligt honom röstar väljarna idag i större utsträckning på olika partier i kommunval och riksdagsval, vilket kan locka personer att försöka fånga upp de lokala rösterna.
– En annan faktor är att vi ser att sedan valet 2014 så har förtroendet för etablerade partier och politiker försämrats lite grann, säger Gissur Erlingsson.
Han menar att varje partibildning är unik och har sina specifika förklaringar, men att det alltid behövs en så kallad ”partientreprenör” som lägger sin tid för att få igång partiet.
Bakgrund i etablerade partier
Enligt Erlingsson har de här personerna ofta en bakgrund inom ett av de etablerade partierna, men det har funnits ”någon vrede, ilska eller irritation” som fått att dem att lämna.
– Antingen för att man inte släppts fram inom de etablerade partierna eller så är man besviken på hur partiet agerat i en särskilt viktig lokal fråga, säger han.
Dessa personer influeras sedan ibland av nystartade partier i grannkommuner, menar Erlingsson.
Dränker lokala frågor
Han tror att anledningen till att vissa lokala partier lyckats nå framgångar i exempelvis kommunval beror på att det finns en gemensam valdag i Sverige där medborgarna röstar till både kommun, landsting och riksdag.
– I typfallet dränker rikskampanjerna och de etablerade partierna de lokala frågorna. De lokala partierna har en större autonomi och handlingsfrihet, säger Gissur Erlingsson.
Han fortsätter:
– De klarar rätt så ofta numera att göra lokala frågor brännheta för väljare.