• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Ingela Landström/TT

ANALYS: ”Därför friades poliserna för dödsskjutningen av Eric Torell”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Dödsskjutningen av Eric Torell har chockat en hel nation. Hur kunde polisen avlossa 25 skott mot en försvarslös 20-åring med Downs syndrom?

Stockholms tingsrätt har ansträngt sig för att förklara det oförklarliga – och som många hade förutspått frias samtliga poliser.

Dante Thomsen

Reporter

Är det rimligt att kräva att poliser som är fullpumpade med adrenalin och tror att de ska dö gör verkanskontroll efter varje skott? Nej, säger Stockholms tingsrätt i dag. 

Vi tar det från början.

Eric Torell

Jag tror inte att jag var ensam om att reagera över det till synes besinningslösa skjutandet i samband med att Eric Torell dog. Men det här fallet har aldrig handlat om 25 skott. Åklagaren begärde nämligen aldrig att tingsrätten skulle ta ställning till om det var rätt av poliserna att avfyra så många skott.

I stället har hela rättegången handlat om de två sista skotten som träffade Eric Torell i ryggen och om det var rätt av poliserna att fortsätta skjuta när Eric Torell redan var träffad.

Drygt ett år efter att Eric Torell sköts ihjäl fick vi alltså svaret: poliserna befann sig i en så kallad inbillad nödvärnssituation och agerade i självförsvar.

Väntad utgång

Det var bra att tingsrätten prövade dödsskjutningen av Eric Torell. Många har haft en åsikt om det här fallet – förhoppningsvis kommer tingsrättens domslut att fungera som en påminnelse om att världen inte är svartvit utan grå.

Utgången, att alla tre poliserna frikänns, var som sagt väntad. Under rättegången lyckades åklagaren aldrig övertala tingsrätten om att poliserna agerade utanför nödvärnsrätten.

Tvärtom kritiserar tingsrätten åtalet på punkt efter punkt:

  • Det har varken gått att fastställa i vilken turordning skotten träffade Eric eller hur han rörde sig på innergården där skjutningen ägde rum.
  • Eric Torell träffades inte rakt i ryggen utan snett bakifrån. Dessutom finns det åtminstone ett tidigare fall där en polis sköt en person i ryggen på betydligt kortare avstånd, och ändå friades med hänvisning till nödvärnsrätten.
  • Det har inte gått att utesluta andra händelseförlopp, det vill säga att skjutningen inte gick till på det sätt som åklagaren påstått.

Det är bara några av sakerna som får tingsrätten att fria de två poliserna som avfyrade sina vapen. 

Nödvärnsrätten är förhållandevis vidsträckt. Därtill gick händelseförloppet så snabbt – det har talats om sekunder – att tingsrätten helt enkelt inte köpte åklagarens version där 23 skott respektive 2 skott delats upp i två olika skeenden. 

Att poliserna skulle stanna upp och göra en så kallad verkanskontroll mellan varje skott för att se om hotet fanns kvar är enligt domstolen orimligt. 

Även insatschefen frias. Det har helt enkelt inte gått att bevisa att han har agerat klandervärt i den situation som uppstod strax innan Eric Torell sköts ihjäl. 

Jag skulle bli förvånad om åklagaren väljer att överklaga. 

Ett fall utan vinnare

Även om de åtalade poliserna säkerligen drar en lättnadens suck i dag är det svårt att se att det här fallet har några vinnare. Det som har hänt är en tragedi som alla inblandade, inklusive poliserna, förmodligen kommer bära med sig hela livet. 

Men störst sorg har förstås Eric Torells familj. En mamma och pappa har förlorat sin son. En syster har förlorat sin bror. Förhoppningsvis kan det faktum att ärendet faktiskt reddes ut och prövades i domstol ändå hjälpa till i läkeprocessen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Eric Torell

Mer i ämnet