Därför går populärt p-piller inte att få tag på

Publicerad

Ett produktionsstopp hos läkemedelsjätten Bayer har gjort att Sverige står helt utan en unik typ av p-piller.

– Företagen producerar små lager och precis i sista sekund, för att man vill sälja slut på det man har, säger Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket.

SVT:s kartläggning visar att p-pillret Qlaira, som varit restnoterat sedan april i år, nu är helt slut på alla apotek i Sverige.

– För den enskilda personen förstår jag att det här är ett problem, när det inte finns något utbytbart läkemedel att tillgå. Däremot finns det ju andra behandlingsalternativ som man kan få men det kräver ju att patienten tar kontakt med vården, säger Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket.

Prognosen är att Qlaira tidigast kommer gå att köpa på svenska apotek i november i år. Enligt Läkemedelsverket beror stoppet på att tillverkaren Bayer har svårt att få tag i en del av innehållet som ska finnas i pillret.

– Man har problem med att få tag i den aktiva substansen, men varför vet inte vi, säger Maria Wanrud.

Läkemedelsverket har inte uppdraget att hålla något lager med läkemedel, men enligt Maria Wanrud brukar både apoteken och tillverkaren ha ett lager för de flesta läkemedel som räcker i ett par månader. Men de senaste åren har man på Läkemedelsverket märkt av en förändring.

– Företagen producerar små lager och precis i sista sekund, för att man vill sälja slut på det man har, vilket innebär att det finns väldigt små marginaler om något skulle gå fel.

I mars presenterades en ny utredning om beredskap inom sjukvården, och ett av förslagen som lades fram handlade om just ökade beredskapslager för läkemedel. Enligt Maria Wanrud skulle det kunna vara ett sätt att minska risken för att enskilda kvinnor ska behöva avbryta sina preventiva behandlingar.

– Det kan ju inträffa saker under tillverkningsprocessen som är svåra att förutsäga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.