Sedan början av april har p-pillret Qlaira varit restnoterat. Enligt SVT:s kartläggning är det nu helt slut på alla apotek i Sverige, och väntas tidigast åter igen i november.
Eftersom att det inte finns något annat p-piller med exakt samma innehåll som Qlaira, så behöver de som använder p-pillret ta kontakt med vården och få ett förslag om alternativa preventivmedel.
– Att man tänker att det bara är att byta till en annan sort, det tycker jag är att inte ta kvinnors symptom, sjukdomar och biverkningar på allvar, säger Anna-Sofia Melin, specialistläkare i gynekologi på Capio.
Hjälper även mot endometrios
Qlaira är inte bara ett preventivmedel, utan fungerar också som ett läkemedel mot sjukdomen endometrios. Ungefär var tionde person som har mens lider av endometrios och en majoritet av dessa upplever kroniska och intensiva smärtor i nedre delen av magen, ofta i samband med mens och ägglossning.
En av dem är Emma. Hon är 26 år och hennes liv har under de senaste tio åren präglats av endometriosen och jakten på ett preventivmedel som fungerar.
– Jag har haft problem med svår smärta, inte kunnat vara skolan, i högstadiet var jag borta en vecka i månaden ungefär, säger Emma som bara vill gå ut med sitt förnamn.
För ett par år sedan hittade hon Qlaira, och de har hjälpt henne att bli helt blödningsfri, vilket innebär att smärtan vid mens och ägglossning har försvunnit. Samtidigt har hon även sluppit de värsta biverkningarna som hon fått av andra p-piller.
– Det kom som en chock att de inte fanns längre, säger hon.
Nu har hon på grund av restnoteringen tvingats byta p-piller igen, och har delvis fått tillbaka blödningarna och ägglossningen, och därmed även smärtan.
– Man har ont och man är bara jobbig hela tiden för alla. Man är jobbig för sin arbetsgivare. Det är därför jag inte vill vara med på bild, jag pallar inte vara en smärtpatient som blivit av med min behandling, säger Emma.
Inte ovanligt med restnotering
Varje år tvingas många kvinnor göra uppehåll i sina preventivmetoder på grund av restnoteringar, och gynekologen Anna-Sofia Melin upplever att längre perioder med restnoterade preventivmedel är något som blivit allt vanligare.
– Det här är inga dyra läkemedel, och det är inga nya läkemedel. De borde finnas, säger hon.