Vi bestämde oss för att granska några av de påståenden och rapporter som de så kallade klimatskeptikerna hänvisar till. Som utgångspunkt valde redaktionen att granska uttalanden av några av dem som är vanligast förekommande i debatten. Vi har valt ut ett axplock av de påståenden som görs. Att granska allt som påstås är inte möjligt.
Ingen av de debattörer vi granskat har velat ställa upp på en bandad intervju för SVT Nyheter (Se uppdaterad information längst ned i texten).
Vi ville ställa precisa frågor för att få svar på vilken grund de bygger sina påståenden på.
Det är vår uppgift som journalister att granska olika perspektiv på samhällets viktigaste frågor. Men det är inte vår uppgift att ge utrymme åt perspektiv som visar sig vara felaktiga eller illa underbyggda. I det här fallet har vi dock valt att lyfta fram några av de argument som används av klimatskeptiker. Vi har velat genomlysa och granska sanningshalten i dem.
Klimatskeptikerna är en liten men högljudd grupp som har inflytande i samhällsdebatten och som också påverkar opinionsbildare och folkvalda politiker. I den bemärkelsen är de makthavare och aktörer. Därför har SVT Nyheter valt att syna deras argument.
Uppdatering 15 september: De kända klimatdebattörer som SVT intervjuat har beretts möjlighet att kommentera i bandad intervju. Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) har påpekat att han getts möjlighet att kommentera i skrift men inte att medverka i en bandad intervju. (Jan Ericsons inställning till FN-rapporten har redovisats tydligt i vårt inslag.)