Diamant Salihu om svenska gäng i Norge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vissa har till och med beskrivit det för mig som ett gangsterparadis” – hör mer av Diamant Salihu i klippet. Foto: SVT

Därför lockas svenska gäng av Norge – nytt våldskapital oroar

Publicerad

Svenska gängkriminella har befunnit sig i våra grannländer i decennier. Den stora skillnaden nu är att den nya generationen fört med sig ett nytt våldskapital.

– Det är på samma sätt som vi känner till i Sverige, men som man nu ser exempel på i våra grannländer, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

Svenska gängkriminella nätverk finns nu i samtliga norska polisdistrikt, säger NRK:s kriminalreporter Sverre Holm Nielsen till SVT. Detta efter att fyra svenskar, kopplade till gängmiljön, häktats i Oslo under söndagen.

Det finns en oro i samtliga nordiska grannländer att man ska få vad man kallar för ”det svenska tillståndet”, säger Salihu.

– Det vill säga att det extrema våldet som vi har här ska sprida sig. Man oroar sig för att se samma typ våld som inte bara drabbar de som är inblandade i gängkriminaliteten utan också deras familjemedlemmar och utomstående.

Att man söker sig till grannländer beror delvis på det extrema våldet i Sverige men också för att man kan tjäna mer pengar för den narkotika man säljer där, enligt Salihu.

Högre narkotikapriser

I Norge finns flera teorier på varför gängkriminella vill etablera sig, en av dem är just det faktum att det finns mycket pengar att hämta. Priset på narkotika är högre och lönerna är högre, det gör det ekonomiska omloppet större.

– Man är på tårna och larmar i riksmedia om den här problematiken om de svenska gängens etablering i olika städer i Norge. Man uppmanar föräldrar, civilsamhället och alla aktörer att hjälpa till, att alla ska göra sitt.

Hör Diamant Salihu i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.