En av pionjärerna när det gäller löpning i grupp är Charlotte Karlsson, som var med och grundade löpargruppen Runday.
– Vi var tre tjejer som hade träffats genom löpningen som fick idén att vi ville sprida löparglädje och hjälpa folk att springa med rätt teknik för att undvika skador. Vi gick ut på sociala medier och bjöd in alla som ville att komma och springa med oss på måndagar, säger Charlotte Karlsson.
Det blev succé direkt, med nästan femtio deltagare på första träffen, och gruppen kände att de hade mött en efter efterfrågan de inte visste fanns.
– Vi hade inga långsiktiga planer, men gruppen växte snabbt till över hundra personer, så vi startade en idrottsförening så att folk skulle kunna tävla för oss.
”After run”
Sedan drygt ett år tillbaka arbetar Charlotte Karlsson och kollegan Lisa Nauclér heltid med Runday. Förutom sina träningsgrupper är de även ute i företag och tränar anställda och håller inspirationsföreläsningar.
Men fortfarande är löpargrupperna kärnan i verksamheten. Och Charlotte, Lisa och de andra märker att det inte bara är träningen i sig som drar. Deltagarna blir vänner och börjar umgås även utanför träningarna.
– Det var inget vi tänkte på innan vi drog igång, men det har blivit en social funktion för många. De går och tar en ”after run” direkt efter träningen – sätter sig på något fik och käkar lite. Det är det jag tror att många gillar med den här typen av löpargrupper. Att man kan träffa likasinnade som gillar löpning och hitta nya vänner.
Skadade kommer till träningen
Ett tydligt tecken på hur viktig gruppen har blivit är att många dyker upp på träningarna trots att de inte kan vara med och springa själva.
– De kommer dit trots att de är skadade och inte kan springa just den dagen, bara för att träffa sina löparkompisar och hänga. Det blir en väldigt härlig stämning, säger Charlotte Karlsson.