De kan avgöra vem som blir statsminister: ”Uppenbara riskmoment för Löfven”

Uppdaterad
Publicerad

S-MP-C-V har tillsammans 175 mandat. M-SD-KD-L har 174 mandat. Nu pratar alla om de osäkra korten – riksdagsledamöterna som kan avgöra regeringsfrågan.

– De här fyra är uppenbara riskmoment för Stefan Löfven, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Helena Lindahl, Centerpartiet:

Helena Lindahl Foto: Jonas Ekströmer/TT

2019 röstade Helena Lindahl (C) nej till Stefan Löfven i statsministeromröstningen – och gick då emot partilinjen. Efter misstroendeomröstningen förra måndagen skrev hon på Facebook: ”Stefan Löfven har fallit och just det är ingenting jag sörjer”.

Helena Lindahl har lyfts fram som ledamoten som kan avgöra vem som blir statsminister.

– Hon har uttalat sig på ett sätt som kan tolkas som att hon i alla fall överväger att stödja Ulf Kristersson i stället. Skulle hon göra det är saken avgjord såvida det inte uppstår liknande situationer på andra sidan, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT.

På tisdagen lämnade Lindahl ett besked i en intervju med Svenska Dagbladet där hon sa att hon kommer att följa partilinjen.

Sara Heikkinen Breitholtz, Socialdemokraterna:

Sara Heikkinen Breitholtz Foto: Riksdagen.se

Socialdemokraten Sara Heikkinen Breitholtz misstänks för brott efter en trafikolycka förra året – och har sedan dess varit sjukskriven. Partiet har haft svårt att få kontakt med henne och har uppmanat henne att lämna sin plats i riksdagen utan framgång.

Sara Heikkinen Breitholtz deltog inte vid misstroendeomröstningen förra måndagen.

– Om det blir en omröstning nu framöver är min gissning att Socialdemokraternas gruppledning med alla medel försöker få henne till riksdagen eller på något sätt förmår henne att avträda sitt uppdrag så att man kan kalla in en ersättare, säger Mats Knutson.

SVT har sökt Sara Heikkinen Breitholtz.

Den 2:a juli lades brottsutredningen mot Sara Heikkinen Breitholtz ned och hon misstänks inte längre för brott.

Amineh Kakabaveh, politisk vilde:

Amineh Kakabaveh Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Den tidigare vänsterpartistiska ledamoten Amineh Kakabaveh, nu politisk vilde i riksdagen, är ett annat osäkert kort. Hon gick emot Vänsterpartiet i misstroendeomröstningen mot Löfven och lade ner sin röst. Kakabaveh har inte gett något tydligt besked om hur hon kommer att rösta vid en statsministeromröstning.

– Jag har svårt att tänka mig att Amineh Kakabaveh släpper fram en regering med stöd av Sverigedemokraterna med tanke på det hon sa i samband med misstroendeomröstningen mot Löfven, säger Mats Knutson.

Kakabaveh skriver i ett mejlsvar till SVT att hon just nu inte kan svara på hur hon tänker inför en statministeromröstning. ”I nuläget är det svårt att säga eftersom jag inte sett något underlag angående innehållet i politiken”.

På onsdagen sa Kakabaveh i SVT:s Morgonstudion att hon inte tänker rösta för Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Emma Carlsson Löfdahl, politisk vilde:

Emma Carlsson Löfdahl Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Den politiska vilden Emma Carlsson Löfdahl, tidigare Liberalerna, ska lämna sin plats i riksdagen -  men först i augusti. Hon säger till DN att hon ”är invald på ett liberalt mandat och kommer att rösta som Liberalerna och det gäller även nu”.

– Hon har hittills följt partilinjen i viktiga voteringar och är nog mer säker för Liberalerna än vad till exempel Helena Lindahl är för Centerpartiet, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet