– Det är intressant när partier tappar i grupper och på platser där de tidigare haft ett starkt grepp. Det kan tyda på en omstrukturering av väljarbeteendet, säger valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson.
Det blåser röda vindar i moderatland. I 91 procent av Sveriges 479 rikaste valdistrikt har M tappat väljarstöd, jämfört med valet 2018. Det är valdistrikt med en medianinkomst på mer än 400 000 kronor om året.
Tendensen håller i sig även i de distrikt som har något lägre medianinkomst. Om man tittar på den fjärdedel distrikt med högst medianinkomst så har M tappat i cirka 80 procent av dem.
Tappar i Stockholmsområdet
Många av distrikten där M har förlorat väljare ligger i Stockholmsområdet, exempelvis i delar av Ålsten, Södra Ängby, Danderyd och Karlaplan. Detsamma gäller för Kristdemokraterna som tappat i delar av Täby, Kristineberg och Lidingö.
– Man kan fundera på om många välbärgade och högutbildade grupper i städerna, främst kvinnor, tyckte att M gått för långt åt höger och kunde identifiera sig och känna starkt förtroende för Magdalena Andersson (S), säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Han tror också att regionalt viktiga frågor, till exempel sjukvården i Region Stockholm, kan ha spelat roll för förtroendet för M även på nationell nivå. Henrik Ekengren Oscarsson kommer i sin forskning framöver att följa upp M:s tapp av rika väljare.
– Det finns ett liknande mönster med utbildning i materialet, och hög utbildning hänger ju ofta tydligt samman med bra karriär och goda inkomster. Detsamma gäller chefsyrken, där vi också ser ett likadant mönster; ju fler med chefsyrken inom ett område desto mer har M tappat och desto mer har S vunnit, säger han.
S, MP och SD ökar bland de rikaste
KD har tappat väljare i nästan samtliga av landets rikaste områden, i hela 98 procent av distrikten. Även L och C har förlorat väljare i de rikaste valdistrikten, med ett tapp i 73 respektive 76 procent av distrikten med högst medianinkomst.
Vänsterpartiet tappade också stort i samma väljargrupp, med hela 87 procent.
För S är trenden den motsatta – partiet har ökat i samtliga av de rikaste valdistrikten, utom i ett, jämfört med förra valet. I välbärgade områden som Danderyd, Täby, Lidingö och Äppelviken har S gått starkt framåt i valet.
Utöver S är det bara MP och SD som har fått ökat väljarstöd bland Sveriges rikaste. I 82 procent av de 479 valdistrikt där man har en medianinkomst på mer än 400 000 kronor om året ökade SD. Man ska dock ha i åtanke att partiet ökat stort totalt. För MP är siffran 79 procent i samma valdistrikt.
Om grafiken
Grafiken utgår från de valdistrikt i Sverige som går att jämföra sedan förra riksdagsvalet (4145 stycken)
All data kommer från en beställning hos SCB och består av er rad olika variabler uppdelade på 2022 års valdistrikt.