Debatt om dödsskjutningarna: ”Ett komplett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har på 20 år gått från botten till toppen i den dystra statistiken över hur många som varje år skjuts till döds räknat per invånare.

– Det är ett komplett misslyckande från den här och tidigare regeringar, sade Jimmie Åkesson när han debatterade skjutvapenvåldet med Mikael Damberg i Aktuellt.

Samtidigt som det dödliga skjutvapenvåldet har minskat i övriga Europa så har utvecklingen i Sverige gått i motsatt riktning. Här har det i stället ökat kraftigt, visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

– Vi har sett en utveckling i Sverige som inte har liknat andra europeiska länder. Nu gör vi stora satsningar på skärpta straff och fler poliser. Vi har tusen fler frihetsberövade än när den här rapporten skrevs, sade inrikesminister Mikael Damberg (S) i debatten med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i SVT:s Aktuellt.

Åkesson menar att Sverige ”har blivit Europas Chicago” och pekar ut bland annat bristande resurser för polisen som en av orsakerna. Han ser den insamlade så kallade Encrochat-bevisningen som den främsta orsaken till att fler nu är frihetsberövade.

– Väldigt många sitter inlåsta, på grund av fransk polis, inte på grund av Mikael Damberg. Men det hjälper att ta bort farliga människor från gator och torg, det är lösningen här och nu, sade Åkesson.

Damberg: Förebyggande arbete behövs

Mikael Damberg säger att han håller med om att det krävs skärpta straff, men pekar också på behovet av förebyggande insatser från socialtjänsten och skolan för att motverka rekryteringen till gängen. Han lyfter fram Malmös arbete de senaste åren med att minska skjutningarna som ett positivt exempel.

– I vissa bostadsområden i Sverige har staten inte varit närvarande, polisen har varit för svag och de som har begått kriminella handlingar har inte straffats. Det håller vi nu på att trycka tillbaka, sade Damberg.

Se mer av debatten mellan Mikael Damberg och Jimmie Åkesson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.