Delade meningar i riksdagen om surrogatmoderskap Foto: TT

Delade åsikter i riksdagen om surrogat

Uppdaterad
Publicerad

De politiska partierna är delade när det gäller altruistiskt surrogatmoderskap i Sverige. En del politiker är i dag kritiska till regeringens utredning medan andra drar en lättnadens suck. ”Det här bra. Jag tror att det här blir etiskt normgivande”, säger Catrine Pålsson Ahlgren (KD) medicinsk-etisk talesperson.

Kristdemokraten Catrine Pålsson Ahlgren har i åratal varit partiets medicinsk-etiska talesperson. Hon sitter bland annat med i Statens medicinsk-etiska råd, Smer. Där var hon en av två ledamöter som för tre år sedan gick emot rådets syn beslut att godkänna så kallat altruistiskt, frivilligt, surrogatmoderskap. I dag är hon nöjd att regeringens utredare kom fram till samma slutsats.

– Jag är glad för det här. Även om jag förstår att många vill ha barn så är det ingen mänsklig rättighet. Vad har en kvinna för val om en nära vän ber henne att bära ett barn? Det kan kosta vänskapen livet ut. Och hur ska man kontrollera att inga pengar är inblandade under bordet?

”Utredningen har gått seriöst tillväga”

Förutom Kristdemokraterna är även Vänsterpartiet emot. På andra sidan står Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna som uttalat stöd för ett frivilligt surrogatmoderskap som är reglerat och där inga pengar är inblandade. Men Barbro Westerholm (L), som tidigare arbetat med frågan som ledamot i Smer och där var positiv, utrycker i dag stort förtroende för utredningen och dess slutsatser.

– De har gått väldigt seriöst tillväga. Tyvärr går det inte att uppfylla de etiska kraven på ett altruistiskt värdmödraskap. Juristerna har tittat under varje sten.

Westerholm, som var positiv när Smer tog sitt beslut 2013, säger i dag att Liberalerna inte tagit ställning till om de ska fortsätta att driva frågan nu.

– För min del kommer jag att följa den forskning som kommer fram internationellt i den här frågan.

Moderaterna vill se reglerat surrogatmödraskap

I augusti förra året sade Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, på ett seminarium hos RFSL att ett reglerat surrogatmoderskap bör tillåtas. Partikollegan och riksdagsledamoten Maria Abrahamsson som länge engagerat sig i frågan är i dag mycket kritisk till utredningens slutsatser.

– Det här är att underkänna vuxna människors förmåga att fatta egna beslut. Att inte ens gå med på att en syster eller en väninna ska få hjälpa en närstående att skaffa barn. Det är rätt bedrövligt.

En av slutsatserna i utredningen är att forskningsläget är tunt. Det är svårt att veta hur surrogatbarn kommer att reagera på att de kommit till via en surrogatmoder i framtiden. Men det argumentet håller inte menar Maria Abrahamsson.

– Vad vet vi om det idag? Vi har ingen aning om detta. Jag vet forskare som säger motsatsen. Självklart ska man ta alla invändningar på allvar. Men min uppgift som politiker är inte att lägga krokben för folk. Det är inte statens uppgift.

Socialdemokraterna splittrade

Många partier är splittrade internt. Socialdemokraterna har inväntat utredningens förslag och där pågår en livlig intern debatt. Om Socialdemokraterna säger ja, så finns en majoritet för surrogatmoderskap i riksdagen. S-kvinnor har tagit ställning emot och HBT-socialdemokrater är för. Sören Juvas är förbundsordförande:

– Jag är väl medveten om att det inte är en dans på rosor att genomgå en graviditet. Men det här förslaget dumpar ansvaret på fattiga länder. För människor kommer att fortsätta att skaffa barn på det här sättet och nu kan de inte genomföra det under kontrollerade former i Sverige.

Men partikollegan och ordförande för S-kvinnor, Carina Ohlsson, håller inte med.

– Man brukar fråga sig vad det hjälper att ett litet land som Sverige markerar sin ståndpunkt. Men det har betydelse. Det är viktigt att vi lyfter den här frågan internationellt med hjälp av vår feministiska utrikespolitik. Kvinnors kroppar ska inte tas i anspråk för att andra ska få barn.

”Utredningen löser inte utmaningarna”

Carina Ohlsson är nöjd med utredningens slutsatser som går i linje med vad kvinnoförbundet sagt tidigare. Sören Juvas tycker däremot att utredningen inte reder ut frågan.

– Om man vill så kan man kan reglera det här och göra det altruistiskt. Det handlar om politisk vilja. Det här är inte en fråga som är svart eller vit, utan fylld av nyanser. Tyvärr försöker inte utredningen lösa de utmaningar som finns.

Fakta: Surrogatmoderskap

  • Surrogatmoderskap, eller värdmoderskap, innebär att en kvinna upplåter sin kropp och blir gravid med avsikten att lämna över barnet till någon annan när barnet är fött. För kvinnor som inte kan bära fram ett barn och för homosexuella män är surrogatmoderskapet en möjlighet att bilda familj.
  • Vid kommersiella varianter av surrogatmoderskap utgår en ersättning utöver graviditetsrelaterade kostnader till surrogatmodern.
  • När kvinnan lånar ut sin livmoder av fri vilja utan att få betalt för det kallas det för altruistiskt surrogatmoderskap.
  • Surrogatmoderskap är inte tillåtet inom svensk hälso- och sjukvård.
  • Det är inte olagligt att åka utomlands och genomföra ett surrogatarrangemang om det är tillåtet i det landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.