Under natten har uppsatsdelar i nationella provet i svenska för årskurs 9 läckt på sociala medier. Det handlar om vilka ämnen elever kan välja mellan att skriva uppsats om. Temat på uppsatsen var redan känt för eleverna men inte de specifika rubrikämnena.
– Skolverket har ansvar för distribueringen av proven till skolorna. Rektorer och skolorna har sedan ansvar för att hantera proven. Spridningen vi ser nu beror av allt att döma på att ett misstag har skett någonstans. Någon har fotograferat någon del eller provsida och sedan lagt upp den på nätet, säger Anders Boman, enhetschef på Skolverket.
Skolverket: Kan genomföras
Skolverket bedömer ändå att provet kan genomföras, eftersom eleverna fortfarande måste pröva sina kunskaper i uppsatsskrivande.
– Det är klart att det finns en likvärdighetsproblematik i att en elev kan sitta och fundera på ämnet på bussen några timmar innan själva provet jämfört med någon som får se det första gången i provsalen. Men med anledning av att de ska producera en uppsats under 200 minuter på ett redan givet tema bedömer vi att provet ändå kan pröva det som det är avsett för.
Samtidigt öppnar man upp för rektorer att i stället använda uppsatsämnen från andra prov.
Digitalisering ska lösa fusk
Anders Boman menar att den kommande digitaliseringen av de nationella proven kommer att minska möjligheterna att sprida uppgifter rejält – en effekt man har sett i de länder som redan har gjort den omställningen.
– I rådande system anser vi att vi har vidtagit de åtgärder som vi kan göra. Och jag är övertygad om att lärarna gör allt de kan för att undvika sådant här också.
Senast 2022 ska Skolverket vara klara med digitaliseringen.
– Att digitalisera proven är ett stort projekt som tar tid och ställer krav på att alla skolor har en digital infrastruktur som gör att de kan ta emot proven. I många skolor i dag har elever tillgång till en egen dator men inte i alla, säger Ander Boman.