I samband med satsningen #anhörig har vi fått in en rad olika berättelser, som på många olika vis belyser den svåra livssituationen för många anhöriga. Några som har hört av sig till SVT Nyheter har beskrivit kulturskillnader, och vad det kan innebära för någon som lever med psykisk ohälsa i sin närhet. Dennis är en av dem.
I mars var hans fru i en mycket djup depression, och hon blev inlagd på psykiatrisk klinik. Perioden som anhörig efter att frun skrivits ut var fortsatt svår.
– Min fru är från Kina och har bott här i snart två år. I den kulturen är det fortfarande tabu kring psykisk ohälsa. Ingen av min frus vänner i Sverige vet om detta och min fru behöver smälta detta mera.
Frun blev bättre – då blev Dennis sämre
Dennis själv berättar om vikten att ha personer att prata med, att rådfråga och få stöd av, även som anhörig.
– Jag frågade läkaren vilket stöd och utbildning jag skulle få, nu när min fru skulle bli utskriven. Det fanns massor och jag skulle få bra stöd. Inte ett ord har jag hört ifrån dem – inget.
Dennis fru har börjat må bättre, medan han själv mår allt sämre.
– Har känt mer och mer ont i bröstet och nu är det mer jag som behöver stöd och hjälp. Nu mår min fru riktigt bra, men jag mår sämre och sämre. Vet inte varför, men i början var jag så orolig bara hon gick in på toaletten.
Vill se mer öppenhet
Dennis efterfrågar bättre hjälp till anhöriga, och en mer öppenhet till psykisk ohälsa, även i Sverige.
– Jag själv har varit väldigt öppen med mina kollegor på jobbet om detta samt vänner för de har fungerat som en terapi för mig. Även om man inte direkt får tips så har jag märkt att varje gång jag har berättat om detta, så har den andre blivit öppen och sagt att någon i deras närhet också lidit av psykisk ohälsa.