80-åriga Birgit Falk har sedan några månader tillbaka bott på ett kommunalt boende i Göteborg för personer med bland annat demenssjukdom.
För lite mer än en vecka sedan fick Birgits dotter Maria Lim Falk ett samtal från boendet, som sedan tidigare infört besöksförbud på grund av coronakrisen.
Birgit har då hosta och feber, berättar dottern. Men de ansvariga vill inte rådfråga läkare om att testa för covid-19 och säger att det inte finns anledning till oro, enligt Maria Lim Falk.
Kräver ett test
Marias syster, Hanna Falk, säger att mamman var märkt av alzheimers – men beskriver henne som pigg och närvarande vid deras sista möte.
– Vi pratade och åt bakelser, som hon älskade.
Söndag den 29 mars gör systrarnas pappa det som ska bli hans sista besök. Det blir ett helt annat möte.
– Hon var i väldigt dåligt skick. Hennes huvud bara hängde, säger Hanna Falk.
Familjen ger sig inte. En vecka efter att hon enligt familjen börjat uppvisa symptom testas Birgit Falk för covid-19. På fredagsnatten kommer svaret, det är positivt.
– Läkaren säger att det inte går att få kontakt med henne, att det är nära slutet, säger Hanna Falk.
Familjens kritik
Natten till söndag, drygt två dygn efter att hon testats för covid-19, somnar Birgit Falk in.
– Pappa fick ta farväl över telefon. Det enklaste hade varit att lämna här och tänka “nu är mamma borta”. Men vi känner andra som bor där som vi är oroliga för, säger Hanna Falk.
Familjen är kritisk till att ansvariga inte reagerade tidigare på symptomen. De är oroliga över vad effekten kan bli då personal, flera vikarier, rört sig på avdelningen under veckan som gått.
– Vi kunde inte föreställa oss att det här inte skulle tas på allvar. Det är en skräckupplevelse, säger Hanna Falk.
Kan du ha förståelse för att det är en ny och pressad situation för alla?
– Jag tror vi alla känner av att det är en overklig situation. Men det som är markant här är ju att det varit glasklart vilka riskgruppen är, det är de äldre.
Vill inte kommentera enskilda fall
Christine Ljungblad Högberg, områdeschef för särskilda boenden i stadsdelen, skriver i ett mejl att medarbetare ska använda skyddsutrustning i kontakt med personer som uppvisar symptom som hosta, snuva eller feber.
På grund av sekretess kan hon inte kommentera enskilda fall, men skriver att det är läkare som avgör om provtagning ska göras.
Vad gör ni nu med hänsyn till personalen som kan ha blivit exponerade för smitta?
– Vi följer basala hygienrutiner och använder skyddsutrustning som rekommenderas av Smittskydd i Västra Götalandsregionen.
Vid 17-tiden på onsdagen skickade cheferna för boendet ut ett mejl, som SVT tagit del av, där de bekräftar ett fall av covid-19 på boendet och meddelar att flera personer testats under dagen.