• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Facebook planerar att lansera sin nya digitala valuta som kommer att kunna användas nästa år. Foto: TT

Det här är Facebooks nya valuta – och därför får ”Libra” kritik

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks nya valuta “Libra” har på kort tid blivit en av sommarens stora snackisar. En snabb sökning på Google ger runt 283 miljoner träffar och Donald Trump har sågat den kommande valutan. Men varför får den kritik?  

– Det är befängt att privata företag får den här makten, säger IT-experten Mattias Beijmo till SVT Nyheter.

Facebook tvingas vittna inför senatens bankutskott i ett förhör. Anledningen är IT-jättens kommande lansering av en ny digital valuta som du styr med mobilen.

”Handlar om att enkelt flytta pengar”

Enligt Facebook kommer runt 1,7 miljarder människor kunna ta del av den nya valutan och inget bankkonto behövs för att ansluta sig. 

- Libra handlar om att utveckla ett säkert och billigt sätt för människor att flytta pengar runt om i världen, till exempel skicka pengar till familjemedlemmar i andra länder eller för att handla, säger David Marcus, som driver projektet. 

Facebook menar att Libra handlar om att utveckla ett säkert och billigt sätt för människor att flytta pengar runt om i världen. Foto: TT

Mattias Beijmo ser vissa fördelar med Facebookvalutan:

– Som konsument får man ett smidigt sätt att betala med mobilen, som man redan gör med WeChat i Kina i dag – men att man måste vara medveten om riskern, att vi ger bort all vår data.

”Befängt”

– Att privata företag får den makten, inte bara med de ekonomiska transaktionerna, utan med datan, råvaran – det känns helt befängt att ta i den idén ens med tång, säger Beijmo. 

Och han får medhåll i sin kritik från flera tunga namn: 

– Libra har flera allvarliga problem med hänsyn till integritet, penningtvätt, konsumentskydd och ekonomisk stabilitet”, säger Fed-chefen Jerome Powell, enligt Financial Times. 

Donald Trump menar att den kommande valutan är baserad på tunn luft och inget värd: “Vi har bara en riktig valuta i USA och den är starkare än någonsin och pålitlig. Det är den mest överlägsna valutan i världen och kommer alltid att vara så”, twittrade presidenten.

Bolagen vill ta del av datan

Enligt Mattias Beijmo vet Facebook vet att deras varumärke har blivit naggat i kanten. 

– De behöver ett nytt märke för att tjäna miljardbelopp på vår data. Alltså

Mattias Beijmo Foto: Göran Segeholm

lanseras Libra och Calibra, säger digitaliseringsexperten.  

Facebook äger inte Libra själv. I nuläget har 28 bolag köpt in sig för 10 miljoner dollar var, bland dem storföretag som Mastercard, Visa, Vodafone, PayPal – och svenska Spotify. 

– De bolagen vill åt Facebooks kunskap och teknologi för att göra skarpa AI-analyser, något Facebook är världsledande på. Datan som vi ger bort är kopplad till mänskliga rättigheter, den berättar om våra åsikter – och börjar vi använda deras valuta ger vi bort kopplingen till hela vårt digitala liv. Det finns inget mumsigare än att ta del av den här datan, menar Beijmo.

Det här är Libra

  • Facebook planerar att lansera en ny valuta som ska gå att handla med från 2020.
  • Valutan har de döpt till ”Libra” och man ska kunna handla med den med hjälp av en digital plånbok som kallas “Calibra”. 
  • Med Calibra blir det möjligt att skicka pengar mellan appar som Facebook Messenger och Whatsapp.
  • I nuläget har 28 företag köpt in sig i Libra för 10 miljoner dollar var. Facebook hoppas att 100 företag ska köpa in sig innan lanseringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.