Claes Hemberg, oberoende ekonom, om den sänkta inflationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tänka nu med sina pengar? i videon svarar Claes Hemberg, oberoende ekonom, på tre frågor om den sänkta inflationen. Foto: SVT/Storyblocks

Det innebär den låga inflationen för hushållen: ”De oroliga kanske har rätt”

Uppdaterad
Publicerad

I den nya svenska ekonomin kommer vi få vi få vänja oss vi att priserna går upp och ner. Det säger Claes Hemberg, oberoende ekonom.

– Det kommer ljusare tider, absolut, men det kommer inte snabbt, säger han.

Inflationen enligt KPIF har sjunkit till 1,3 procent i juni och ligger därmed under Riksbankens inflationsmål på två procent. Det är första gången sedan september 2021. Claes Hemberg beskriver den låga inflationen som väntad.

– Men det är inte säkert att det blir så bra ändå. Det kan bli dyrare priser under hösten och de gamla dyra priserna vi har fått de senaste åren kommer vi få leva med, säger han.

”Vi får vänja oss vid mer ojämna priser”

Många hushåll har varit hårt pressade ekonomiskt efter de senaste åren, när kostnaderna stigit, och kan känna oro inför att börja spendera.

– Jag kan tycka att de som är oroliga kanske har rätt, för det finns en risk att priserna kommer börja stiga igen. Jag tror vi får vänja oss vid mer ojämna priser. Man kanske måste tänka över hur man spenderar och inte alltid köpa entrecote. Det finns billigare saker i mataffären också.

Nästa år ser svensk ekonomi ut att komma ikapp och då kommer ekonomin börja växa igen. Samtidigt finns det också risker om inflationen blir för låg eller om det blir deflation och varor börjar sjunka i pris.

– Det bästa för både hushållen och företagen är jämna priser. Då kan vi lättare planera vår tillvaro. Om priserna faller och går baklänges börjar folk sluta konsumera och istället kanske väntar med att köpa en soffa för man tänker att det kommer bli billigare i framtiden.

Handel med omvärlden påverkar priserna

I den nya ekonomin tror Claes Hemberg att priserna varierar eftersom vi handlar så pass mycket med omvärlden.

– Kina har till exempel haft deflation och fallande priser i flera år. Det kan man tycka är positivt, men om de till exempel exporterar elbilar billigare till Europa kan det göra att 13 miljoner fordonsjobb hotas även om kläder blir billigare att handla.

Som privatperson kan det vara en god idé att ha lite extra pengar i plånboken.

– Det kommer ljusare tider, absolut, men det kommer inte snabbt. Det kommer ta tid innan vi känner igen oss och lär oss den nya ekonomin, säger Claes Hemberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.